1 Iunie: Sărbătoarea Copilăriei, la Fălticeni 

Municipiul Fălticeni a fost pregătit şi în acest an pentru un eveniment plin de surprize şi cu multă veselie, care a marcat sărbătoarea copilăriei, 1 Iunie 2018.

Pentru prima oară, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” a organizat activităţi artistice pentru copii, coordonate de angajaţii muzeului, sub genericul „Ziua copilului în anul centenar”. Concursul „Desen cu creta pe pavaj”, având ca temă „Centenarul Marii Uniri”, a reunit elevi din clasele V – VIII de la cele patru şcoli gimnaziale din municipiu. Fiecare echipaj a primit cretă colorată pentru pavaj, 16 culori diferite, cele două teme abordate fiind; „România Centenară”, în cadrul căreia elevii au scos în evidenţă prin desen implicarea României în Primul Război Mondial şi realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918; „Fălticeniul Centenar”, copiii prezentând prin desen Rolul Regimentului 16 Dorobanţi în Primul Război Mondial, cinstirea eroului aviator Vasile Niculescu, născut la Fălticeni, care a dus de la Bacău pe Câmpia Blajului lada sigilată cu documente pentru Unirea din 1918 şi a împrăştiat un sac cu manifeste, sărbătorirea Unirii în curtea actualului Muzeu „Ion Irimescu”, sau evoluţia oraşului în cei 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.

„Pentru că ne aflăm în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, am dorit să-i provocăm pe copii să-şi reamintească ce au studiat la orele de istorie într-un exerciţiu artistic în care să fie scos în evidenţă rolul pe care România şi oraşul Fălticeni l-au avut în Primul Război Mondial, dar şi în ceea ce priveşte împlinirea idealului naţional al Marii Uniri”, ne-au declarat organizatorii.

Voluntariat în organizarea zilei de 1 Iunie

Şi în acest an, Primăria şi Consiliul Local, în parteneriat cu Grupul Local de Tineret „Aripi în Europa”, instituţiile culturale din municipiu, grădiniţele şi şcolile gimnaziale, au organizat mai multe activităţi în care au fost implicaţi copiii. Încă de la ora 8,00, peste 30 de voluntari au primit baloane, hârtie creponată, vopsele, acuarele, cretă colorată pentru a pregăti zona de joacă amenajată pe Aleea Pietonală. Două ore mai târziu s-a făcut „încălzirea” cu „Dansuri la locul de întâlnire”, cei mici fiind invitaţi să imite mişcările voluntarilor care dansau pe ritmurile melodiilor ascultate de preşcolari la grădiniţă. Copiii sub şapte ani au fost preluaţi de voluntari iar după ce au făcut cunoştinţă şi s-au împrietenit, au jucat diverse jocuri de socializare adaptate vârstei.

„Joaca de-a arhitectura”

„Joaca de-a arhitectura” a fost tema concursului de desene pe asfalt, dar şi a celui de grafică al liceenilor. Sub coordonarea arhitectului Andreea Gabriela Cioban, o tânără fălticeneancă arhitectă în Cluj, copiii de grădiniţă şi cei de gimnaziu au reprezentat pe asfalt cu ajutorul cretei colorate propria viziune asupra modului cum arată oraşul. Liceenii s-au exprimat prin grafică cum îşi doresc să arate urbea lor peste 20, 30 sau 50 de ani.

„Am dorit să organizez acest concurs de desene pe asfalt având ca temă arhitectura urbană pentru că, în urmă cu mulţi ani, când eram elevă în clasele primare, după ce am desenat cu clasa, tot în faţa primăriei şi tot cu cretă colorată oraşul, mi-am dorit să devin arhitect. Mi-am continuat studiile de desen la Clubul Copiilor în perioada gimnaziului, mai mult cu desen artistic, apoi în liceu am descoperit frumuseţea desenului tehnic. A fi arhitect este o meserie frumoasă, care poate fi descoperită încă din copilărie prin desenul urban”, ne-a spus Andreea Gabriela Cioban.

Dacă pentru cei mici premierea a fost simplă, cei aproape 200 de copii fiind răsplătiţi cu diplome şi dulciuri oferite de Primăria Fălticeni, pentru liceeni, Gabriela Cioban şi consilierul local Alexandru Mihoc au avut o misiune dificilă în stabilirea câştigătorilor. Premiul pentru cea mai expresivă reprezentare şi Premiul I au revenit echipei Colegiului „Nicu Gane” formată din Maria Nistor, Valentina Şchiopu, Diana Lupu şi Cosmin Izot. Premiul pentru cea mai bună perspectivă a revenit echipei Colegiului „Vasile Lovinescu”, iar Premiul pentru cea mai bună reprezentare a zonei a ajuns la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”.

 De un real succes s-au bucurat atelierele de face painting tematic, dar şi celelalte activităţi ale Grupului Local de Tineret „Aripi în Europa”, coordonate de Lili Victoria Melinte, reprezentanta Primăriei în această activitate.

Concurs „Ai şi tu talent” şi spectacol Pavel, Cezar şi Cleopatra Stratan

Grupul Local de Tineret „Aripi în Europa” a organizat în parteneriat cu Primăria Fălticeni o zi de joacă la Centrul de Zi „Domino”. De la ora 14.00, la Amfiteatrul din Parcul „Nada Florilor”, a avut loc un spectacol artistic în cadrul căruia au evoluat formaţii de dansuri, ansambluri folclorice, solişti de muzică uşoară şi populară, trupe care au prezentat scenete inspirate din poveşti etc. Manifestarea a fost realizată printr-un parteneriat încheiat de Primăria şi Consiliul Local cu Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, Clubul Copiilor şi instituţiile de învăţământ din Fălticeni şi a inclus şi ediţia a III-a a concursului „Ai şi tu talent”. Seara s-a încheiat cu un concert Cezar Stratan, Cleopatra Stratan şi Pavel Stratan şi o discotecă în aer liber.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: