Târziu, totuşi…

Nu toate se fac la timpul lor… Încerc, de exemplu, să înţeleg de ce promoţia noastră de filologi de la fostul institut pedagogic nu a reuşit în aproape jumătate de secol de la absolvire, în 1972, să se reunească, aşa cum, de generaţii, absolvenţii îşi dau întâlnire – mai rar, la început, mai des pe măsură ce anii se adună.

Nu a reuşit să se insinueze între noi nicio dihonie capabilă să ne facă nedorită reîntâlnirea. Dimpotrivă, întâlnirea întâmplătoare cu un coleg sau altul era caldă, dintr-o dată dorită şi provocatoare de amintiri. Ne-am întâlnit astfel destui de-a lungul anilor, mai ales că destui dintre noi am căpătat catedre în acest judeţ, o generaţie de profesori de calitate împrospătând cancelariile şcolilor şi ridicând în mod evident calitatea actului educativ acolo unde au fost repartizaţi şi cei mai mulţi au rămas. Este impresionant numărul directorilor de şcoli numiţi dintre noi, oameni care au condus şcoli şi câte 30-40 de ani.

Să ne fi fost oare minată unitatea de conştiinţa diversităţii? Proveneam de peste tot din ţară, cei mai mulţi de la ţară, or şi ăştia de pe acolo sunt… reţinuţi în a întreţine legături între, de exemplu, Zvoriştea şi Plosca din Teleorman? Nu cred, totuşi.

Să punem totul pe seama tumultului vremurilor, care ne-a umplut timpul încât timp pentru celălalt nu am găsit? Nici asta, pentru că alte generaţii au găsit timp în aceleaşi vremuri.

Iată un domeniu în care nu se poate avea tradiţie. Cum cei care au făcut armata nu ne-am convocat vreodată camarazii la o revedere. Se poate spune, aşadar, că bagajul de prietenie construit în anii de facultate n-a reuşit să alimenteze lunga vreme cât ar trebui să ne fie dor unul de altul…

Ne vom întâlni curând, câţi – vom vedea, după peste 40 de ani de la absolvire. Şi – dincolo de regretul că abia acum, caldă, fermecătoare, dragă – bucuria reîntâlnirii.

Contradictorie şi ciudată experienţă umană dobândită atât de târziu, totuşi…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: