Cătălin Nechifor despre proiectul „Utilităţi şi mediu”:

Milioane de euro datorie în cârca autorităţilor din judeţul Suceava, din cauza proiectului de „inutilităţi”

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a explicat, marţi, că nu este de acord cu proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari suceveni, prin care datoria de 18 milioane de euro pe care o au administraţiile judeţene pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” să fie preluată de stat, şi că, din acest motiv, nici nu l-a semnat ca iniţiator al legii.

Potrivit deputatului, milioane de euro rămân ca datorie în cârca autorităţilor publice locale din judeţul Suceava, în cadrul programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

„Mai degrabă am putea spune «inutilităţi», pentru că, după 15 ani de când a început derularea lui, nici până acum nu şi-a atins obiectivele, iar un număr de 60 de localităţi, plus Consiliul judeţean, rămân bune de plată cu suma de aproape 18 milioane de euro. Nu ştiu dacă mai contează unde s-a greşit şi cine a greşit, cert este că la Senat se va respinge, la finalul acestei luni, un proiect de lege depus de parlamentari suceveni, prin care se solicită preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.79,95 euro, rest de plată în cazul împrumutului angajat de Consiliul judeţean şi 60 de localităţi în anul 2003, pentru realizarea unor centrale termice de cogenerare în localităţi urbane şi extinderea reţelei de gaz în localităţile asociate” a precizat Nechifor pe pagina sa de socializare.

El arată că nu a semnat această iniţiativă, motivând că ceea ce se solicită nu va putea niciodată să treacă drept lege prin Parlament; iar drept dovadă, deja două comisii permanente ale Senatului au avizat negativ şi au dat raport de respingere proiectului, respectiv comisiile de administraţie şi de buget.

„Motivele sunt cât se poate de simple: în 2003, guvernul de atunci a garantat creditul, dar obligaţia de rambursare e a celor care s-au asociat în vederea realizării obiectivelor comune. În al doilea rând – şi aici cred că e o problema gravă – s-au predat gratuit, în anul 2009, circa 104 km de reţea de gaz construită pe credit, către Transgaz, cu obligaţia acestei companii de stat de a continua proiectul. Nu l-a mai continuat, din păcate, iar astăzi cei din Vatra Dornei aşteaptă ca gazul să ajungă la centrala finalizată prin 2007, care, nefuncţionând nicio secundă, probabil că e deja muzeu” a mai explicat Nechifor.

Deputatul PSD arată că o ultimă problemă pe care o enunţă este că multe localităţi nu vor avea niciodată nici măcar un centimetru de reţea sau vreun metru cub de gaz, iar, prin urmare, plătesc în solidar pentru ceva ce nu există.

„Am încercat de-a lungul timpului să găsesc la rândul meu soluţii, inclusiv să relocăm centralele care zac nefolosite pe la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc (localităţi care nu mai au sisteme de transport şi distribuţie de agent termic funcţionale) către municipiul Suceava, dar nu s-a reuşit. Dar am şi reuşit în mandatul de preşedinte de consiliu judeţean să primim, an de an, de la Guvern, sumele de bani care se acumulau ca datorie, am acceptat inclusiv ideea unor primari de a acţiona în instanţă şi de a obţine o soluţie juridică, dar mai mult de atât nu întrevăd ce s-ar putea face. Din păcate, deja celebrul program «Inutilităţi şi mediu» va continua să atârne ca o piatră de moară de bugetele localităţilor pentru încă vreo 15 ani” a conchis Cătălin Nechifor. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI