Trimis în judecată pentru spălare de bani

 > Administratorul unei firme din Bosanci s-a ales cu sechestru pe mai multe bunuri deţinute

 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a administratorului unei societăţi comerciale din Bosanci, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor „evaziune fiscală, spălare de bani şi refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale, în scopul împiedicării verificărilor financiare, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie”. Potrivit probatoriului administrat în cauză, societatea, având ca obiect principal de activitate comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamente sanitare, a fost înfiinţată la finele anului 2011, iar patronul acesteia nu a stat prea mult pe gânduri până să se apuce de rele. Între timp şi-a luat şi un asociat în afaceri, dar acesta a ieşit în anul următor din societate, când şi numele acesteia a fost schimbat, iar sediul social al firmei a fost mutat în municipiul Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud. Menţiunile privind schimbarea denumirii societăţii, a administratorului şi a sediului social au fost înscrise la Oficiul Registrului Comerţului în prima lună a lui 2013, a primit şi un număr de înmatriculare nou în registru. Nu a durat prea mult pentru că în luna iunie 2014 şi „noua” firmă a fost radiată în baza unei sentinţe civile a Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

O pagubă făcută bugetului de stat de peste 2,7 milioane lei

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că inculpatul, în cursul anului 2012, perioadă în care au fost săvârşite faptele ce formează obiectul cauzei, pentru a scăpa de răspundere, a înstrăinat doar aparent societatea către aşa-zisul asociat temporar. Cel din urmă a fost de acord ca, în schimbul a doar 300 de lei, să preia părţile sociale ale firmei, dar nu a desfăşurat activităţi de administrare a societăţii preluate şi nici nu a intrat în posesia documentelor contabile ale acesteia sau ale bunurilor care figurau în stoc la data preluării. În perioada ianuarie – iulie 2012, spun procurorii, organele de control ale Gărzii Financiare s-au prezentat în mod repetat la sediul din Bosanci al operatorului economic “în vederea unor verificări financiar-fiscale, dar la sediul declarat al persoanei juridice nu a fost găsită nicio persoană, iar în luna august administratorul firmei a refuzat să se prezinte cu documentele contabile ale societăţii, deşi a fost somat legal în acest sens”. Concluzia cercetărilor este că inculpatul, prin diferite metode, nu a înregistrat în evidenţa contabilă veniturile adevărate, creând un prejudiciu de aproape 3 milioane de lei. „Prin omisiunea evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, respectiv prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, s-a produs un prejudiciu total în sumă de 2.786.572 lei, din care 372.850 lei reprezintă impozit pe profit şi 2.413.722 lei reprezintă TVA” se arată în rechizitoriul întocmit. Cercetat în stare de libertate, omul de afaceri a fost trimis în judecată după ce în cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri aparţinând acestuia, respectiv asupra unei case de locuit în comuna Bosanci şi a două autoturisme marca Mercedes Benz Sprinter. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: