Universităţile din România trebuie să-şi coreleze oferta educaţională la cerinţele actuale ale pieţei forţei de muncă

 Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a declarat, vineri, la Suceava, că universităţile din România trebuie să-şi coreleze oferta educaţională la cerinţele actuale ale pieţei forţei de muncă.

El a spus, într-o conferinţă de presă organizată la USV că acest aspect va fi discutat în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al Rectorilor, care va avea loc săptămâna viitoare, la Craiova, precum şi modul în care MEN sau autorităţile locale pot ajuta universităţile româneşti pentru a se realiza acest lucru.

El a spus că, spre exemplu, România nu califică, în prezent, suficient personal care să lucreze în zona de IT.

„Şi în CEx-ul de astăzi (vineri, n.r.) domnul premier Tudose a ridicat acest semnal de alarmă. Ne trebuie calificări pentru ceea ce piaţa românească cere astăzi, iar pe zona de IT fiind foarte bine dezvoltaţi, tot prin politică de stat, că dăm acele facilităţi acelor firme care lucrează în domeniu, şi învăţământul universitar trebuie să-şi coreleze oferta pentru zona aceasta. Sunt convins că săptămâna viitoare, când vom avea întâlnire cu toţi rectorii la Craiova, pe agenda de lucru se află şi acest aspect despre cum putem corela şi ajuta universităţile din România, mă refer la MEN sau administraţia locală. Nu vă ascund faptul că îmi doresc, şi am şi spus-o şi public, ca să reuşim să modificăm legea în aşa fel încât şi autorităţile locale să poată finanţa universităţile” a spus Popa adăugând că la ora actuală finanţarea universităţilor se face doar din resurse proprii şi de la MEN.

El a spus că prin modificarea Legii Educaţiei autorităţile locale ar putea să contribuie la unele investiţii ale universităţilor.

La rândul său, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a declarat că instituţia suceveană urmează, de doi ani de zile, politica MEN în privinţa domeniului IT.

„Practic, nu putem spune că în universitatea noastră doreşte să studieze vreun student şi nu are un loc bugetat. Nu avem suficienţi studenţi care să dorească să studieze în domeniul IT pentru câte locuri bugetate le-am putea oferi. Ştim, este una dintre cele mai grele facultăţi, facultăţile care pregătesc pentru IT sunt dintre cele mai grele, şi chiar dacă salariile sunt în momentul de faţă pe piaţa românească extrem de motivante, mai mari decât ale unui profesor universitar, căci salariul mediu în IT este mai mare decât salariul unui profesor universitar, iată, totuşi, că nu este suficient de motivant pe cât de grea este facultatea şi nu avem încă suficienţi doritori care să meargă în domeniul IT”, a spus Popa.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI