Ambasadorul Ucrainei în România:

Ucrainenii care vor să intre în UE prin Suceava nu pot profita din plin de ridicarea regimului de vize

> El consideră că trebuie scăzuţi timpii de aşteptare în Vama Siret şi că trebuie introdus trenul Cernăuţi – Suceava

Ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, a spus, ieri, în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, că este nevoie de găsirea unor soluţii de fluidizare a traficului la frontieră şi de introducerea unei curse pe calea ferată Cernăuţi – Suceava şi retur în condiţiile în care cetăţenii ucraineni care vor să intre în UE prin Suceava nu pot profita din plin de ridicarea regimului de vize.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuţiilor bilaterale s-a abordat necesitatea urgentării reabilitării infrastructurii de transport şi a punctelor vamale de la graniţa România – Ucraina.

„Domnul ambasador este de părere că, în contextul liberalizării regimului de vize în spaţiul comunitar pentru cetăţenii ucraineni, persoanele din Ucraina care vor să intre în Uniunea Europeană prin Suceava nu pot profita din plin de acest regim din cauza timpului foarte mare care trebuie petrecut în singurul punct vamal deschis traficului de la graniţa România – Ucraina, de pe teritoriul judeţului Suceava” se arată în comunicat.

Totodată, au fost analizate direcţiile viitoare de cooperare, respectiv urgentarea introducerii transportului de persoane pe calea ferată pe ruta Cernăuţi – Suceava şi retur; identificarea de soluţii pentru scăderea timpului de aşteptare în frontieră pentru persoanele din Ucraina care aleg să călătorească în Uniunea Europeană de pe Aeroportul Suceava; necesitatea redeschiderii punctelor de control trecere frontieră închise încă din anul 2010 pentru readucerea acestora la un standard conform cu Spaţiul Schengen; dezvoltarea cooperării între camerele de comerţ şi industrie din Suceava şi Cernăuţi; dezvoltarea cooperării în domeniile situaţiilor de urgenţă, agricultură, turism, sănătate, învăţământ; pregătirea proiectelor transfrontaliere de interes comun în cadrul Programului transfrontalier România – Ucraina 2014-2020.

În cadrul întâlnirii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc a făcut o scurtă prezentare a judeţului, a evocat legăturile puternice şi aspectele culturale care unesc cele două popoare, acţiunile desfăşurate în cadrul parteneriatelor încheiate cu cele două regiuni din Ucraina, respectiv Cernăuţi şi Ivano-Frankovsk, se menţionează în comunicat.

El a prezentat principalele oportunităţi de investiţii, accentuând în acelaşi timp potenţialul turistic al judeţului şi necesitatea diversificării modalităţilor de promovare turistică, inclusiv prin organizarea unor vizite în judeţul Suceava pentru reprezentanţii agenţiilor de turism din cele două regiuni din Ucraina.

La finalul discuţiilor, ambasadorul a subliniat faptul că locul Ucrainei este în Uniunea Europeană, iar în acest demers, respectiv în contextul reformelor care au loc în Ucraina, a simţit suportul României. Diplomatul ucrainean şi-a declarat deschiderea şi implicarea personală şi a ambasadei pentru dezvoltarea cooperării între România şi Ucraina, respectiv între Suceava şi Cernăuţi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI