Naţionala de fotbal a României are nevoie de un refresh

 Naţionala României a câştigat meciul cu Armenia după un joc subţirel şi cu un gol norocos marcat în prelungiri. Iubitorilor fotbalului din România li s-a pus pata pe selecţionerul german Christophe Daum. Poate că şi neamţul a greşit că nu a reuşit să se facă înţeles şi nu a desluşit filosofia noastră balcanică şi poate că nu a făcut alegerile potrivite în ceea ce priveşte jucătorii. El nu şi-a dat seama că românii au tot atâţia antrenori câţi suporteri există.

Publicul român are şi el dreptatea lui, pentru că odinioară a văzut echipa naţională câştigând dispute aprige şi jucând fotbal, dar trebuie să fie conştient că în prezent nu mai există generaţii de aur şi fotbalişti de geniu. În acest moment, fotbaliştii români nu mai au imaginaţie, iar despre tehnica lor individuală se poate spune că, de multe ori, în urma unor preluări simple, mingea sare să-i muşte de buză.

Sportul românesc în general şi fotbalul, în special, este guvernat de legea banului. Pentru că nu există o lege care să susţină avantajul sectorului privat pentru a investi în sport, pentru a scoate profit, cei care bagă bani în fotbal se scot doar din vânzarea de jucători. Nimeni nu aruncă fonduri fără un scop, iar selecţionarea unui jucător în naţională creşte preţul acestuia. În lipsa unor fotbalişti de calibru, aşa cum existau odinioară, România trebuie să compenseze prin altceva, prin efort şi prin omogenitate. Trebuie renunţat la interesele meschine pecuniare, iar selecţionata României trebuie să facă stagii de pregătire comună, unde să fie constituit un nucleu de jucători care să joace şi să stea împreună. Naţionala trebuie să fie prioritară şi să dispară figurile cu echipele care nu vor să-şi trimită jucătorii la lot.

E adevărat că sunt o grămadă de suporteri pătimaşi, mai ales în Capitală, însă sunt iubitori ai jocului cu balonul rotund care vin de la sute de kilometri şi care nu-şi fac calcule, ci doar vor să vadă fotbal şi poate că ei nu s-ar supăra ca, în pofida înfrângerii eventuale, să vadă goluri. Fotbalul este un adevărat fenomen social care nu poate exista fără spectatori.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: