Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, în judeţul Suceava

> Aceasta va fi marcată prin organizarea unor activităţi de informare şi consiliere, dar şi prin recomandări de testare pentru virusul hepatitic C

 Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, sărbătorită în fiecare an pe 28 iulie, va fi marcată în judeţul Suceava prin organizarea unor activităţi de informare şi consiliere în Parcul central din Rădăuţi, prin distribuirea de pliante şi afişe informative prin reţeaua de medicină primară şi prin asistenţii medicali comunitari, dar şi prin recomandări de testare pentru virusul hepatitic C.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, autorităţile sanitare, în colaborare cu Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal „Sf. Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi şi cu Şcoala Postliceală Sanitară – Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt – Bucovina” Rădăuţi, vor marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei prin organizarea mai multor activităţi.

Astfel, în data de 2 august 2017, începând cu ora 10, va fi organizat un stand informativ în Parcul Central al municipiului Rădăuţi, unde cetăţenii vor putea beneficia de consiliere, de evaluare a riscului şi recomandări de testare pentru hepatita virală tip C, oferite de medicul primar Angelica Popescu, medic-şef al Secţiei Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi.

Totodată, elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare – Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt – Bucovina” Rădăuţi vor participa la o distribuire stradală a unor postere şi broşuri ce conţin informaţii despre această maladie.

DSP Suceava precizează că şi prin reţeaua de medicină primară şi cu sprijinul asistenţilor medicali comunitari din judeţ vor fi distribuite materiale informative cu privire la prevenirea transmiterii infecţiei virale, modalitatea de testare pentru virusurile hepatitice etc.

„Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual, cu atenţia mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatita virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament” se arată în comunicatul de presă al DSP Suceava.

Campania din acest an, ce are ca temă „Eliminarea hepatitei”, are scopul de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei în privinţa poverii uriaşe reprezentată de hepatitele virale şi îmbunătăţirea prevenirii bolilor şi a accesului la testare, tratament şi îngrijire.

Potrivit unei statistici realizate de DSP Suceava pentru perioada 2007-2016 privind numărul cazurilor de hepatite virale înregistrate în judeţ, se constată că numărul cazurilor de hepatite virale a scăzut începând din anul 2007, când au fost raportate 242 de cazuri, până în anul 2013, inclusiv, când au fost raportate 17 cazuri de îmbolnăvire, în timp ce în anul 2014 numărul cazurilor a crescut, fiind înregistrate 447 de cazuri, în 2015 s-a înregistrat o scădere uşoară a numărului de cazuri, fiind raportate 407, iar în 2016 s-au înregistrat 59 de cazuri.

Din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate în anul 2007, 169 au fost cazuri de hepatită virală tip A, 42 au fost cazuri de hepatită virală de tip B, 6 cazuri de hepatită virală de tip C, iar 25 de cazuri de hepatite non A şi non B.

Din cele 447 de cazuri de hepatite virale raportate în judeţul Suceava în anul 2014, 438 au fost cazuri de hepatită virală de tip A, 6 au fost cazuri de hepatită virală de tip B, 3 cazuri de hepatită de tip C, iar 2 cazuri de hepatite non A şi non B.

Din totalul celor 407 cazuri înregistrate în 2015, 402 au fost cazuri de hepatită virală de tip A, 2 au fost cazuri de hepatită virală tip B, iar 3 au fost cazuri de hepatită virală de tip C.

În anul 2016 s-au raportat în judeţ 59 de cazuri de hepatite virale, dintre care 55 de cazuri de hepatită virală de tip A şi câte două cazuri de hepatită virală de tip B, respectiv tip C.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a prezentat câteva date statistice publicate într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în cursul lunii aprilie 2017, în care se estimează că, în prezent, în întreaga lume, sunt 325 milioane persoane infectate cu virusul hepatitic B (HBV) sau virusul hepatitic C (HCV), iar marea majoritate a acestor persoane nu au acces la metodele de testare şi la tratament.

„În 2015 au fost testate şi îşi ştiau diagnosticul doar 22 de milioane de persoane (9%) cu infecţie cronică cu HBV şi doar 14 milioane persoane (20%) din cele cu HCV. Mai mult, doar 8% din cei diagnosticaţi cu infecţie HBV (1,7 milioane persoane) urmau un tratament şi doar 7% din cei diagnosticaţi cu infecţie HVC (1,1 milioane persoane) au început un tratament curativ în anul 2015. Ca urmare, milioane de persoane riscă evoluţia spre suferinţă hepatică cronică şi complicaţiile majore ale acesteia (ciroza hepatică şi carcinomul hepato-celular). Conform datelor OMS, hepatitele virale şi complicaţiile lor au devenit în momentul de faţă lider de morbiditate şi mortalitate în întreaga lume, depăşind bolile cardiovasculare, patologia oncologică şi chiar mortalitatea prin HIV-SIDA” a spus medicul.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava a subliniat importanţa testării, arătând că testarea pentru virusurile hepatitice este o modalitate de a preveni transmiterea infecţiei virale, dar şi de a oferi posibilitatea persoanelor infectate cu virusuri hepatitice să aibă acces la tratament, acolo unde se impune.

Irina Badrajan a mai spus că decidenţii din sistemul sanitar românesc trebuie să adopte măsuri pentru depistarea gratuită a hepatitelor virale de tip B şi C, mai ales la grupurile de risc.

Ea a precizat că din grupurile de risc fac parte persoanele care primesc în mod frecvent sânge sau produse de sânge, pacienţii dializaţi sau cei care au suferit un transplant, persoanele aflate în detenţie, persoanele care folosesc droguri administrate intravenos, persoanele care convieţuiesc cu un partener infectat cronic cu virus hepatitic B sau C, persoanele care au parteneri sexuali multipli, copiii născuţi din mame infectate cronic cu virus B sau C, angajaţii din serviciile de sănătate sau cei care, prin natura profesiei lor, sunt expuşi la sânge sau produse de sânge, dar şi călătorii care nu au schema de vaccinare completă, atunci când călătoresc într-o zona endemică pentru virus B sau C.

Medicul a menţionat că, la data de 28 iulie, declarată de OMS Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor Virale, se va desfăşura o testare pentru virusurile hepatitice B şi C la un preţ accesibil, de 60 de lei pentru ambele teste, la unul dintre cele cinci laboratoare de analize medicale din municipiul Suceava.

Badrajan a spus că aceste cinci laboratoare vor efectua peste 100 de teste în aceste condiţii, iar persoanele interesate să efectueze această testare pot întreba medicii de familie care sunt aceste laboratoare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: