Lumânarea i-au ţinut-o îngerii

Discretă, aşa cum i-a fost toată viaţa, învăţătoarea Ana Lazăr şi-a aşezat pentru totdeauna oasele în locul de veci construit încă din anii ’60. Luni, în prezenţa bătrânilor îngrijiţi în Căminul Arhiepiscopiei, a maicilor, a câtorva prieteni, trupul obosit al acestei Doamne care ar fi împlinit în decembrie 107 ani a văzut lumina zilei pentru ultima oară.
A murit sâmbătă dimineaţă în somn. Lumânarea i-au ţinut-o îngerii, nimeni altcineva neaflându-se în cămăruţa ei. Au crezut iniţial că doarme, dar mâna căzută ulterior şi atârnând a dat de înţeles că bătrâna îşi dăduse duhul. A murit în somn, nimic nedând de bănuit seara că peste noapte sufletul femeii avea să-şi părăsească sălaşul.
Au trecut să o vadă pentru ultima oară pe năsălie, la slujbele de priveghi şi la cea de despărţire, persoane care au cunoscut-o şi au respectat în ea omul de calitate pe care l-a însufleţit în lunga sa viaţă. Războiul şi lungul şir de avataruri ce i-au urmat i-au marcat adânc viaţa, dăruirea ei în profesiune fiind cea care a conferit sens zbaterilor sale.
Este dramatic când o mamă îşi îngroapă fiul. A străbătut şi această crudă experienţă şi apoi pe aceea a neînţelegerilor cu nora sa, care a făcut-o să plece din casa ridicată de feciorul său (şi) cu banii obţinuţi pe apartamentul ei, vândut ca să-şi ajute odrasla, fost director la fabrica de pâine, să-şi facă casă. Astfel a ajuns la Căminul de Bătrâni al Arhiepiscopiei, recunoştinţa sa faţă de ÎPS Pimen neavând limite. Însuşi chiriarhul a îndrăgit-o, acesta fiind de fapt motivul pentru care, luni dimineaţă, arhiepiscopul a vegheat câteva clipe la căpătâiul ei, luându-şi rămas bun de la cea mai în vârstă şi mai distinsă locuitoare a căminului. Mergând către capelă, un bătrân ne-a întrebat: „Mergeţi la Coana Mare? Acolo mă duc şi eu…”.
Mi se pare trist că de la căpătâiul ei au lipsit rudele de sânge. Nu-mi permit să judec pe nimeni; doar să înţeleg. Într-adevăr, să vii de la Viena sau din Canada nu-i uşor. Dar un om nu moare decât o dată…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: