Festivalul internaţional Video Art pentru liceeni, dincolo de palmares…

Duminică, 16 iulie 2017, s-a încheiat etapa finală a celei de-a IX-a ediţii a manifestării care, încetul cu încetul, capătă contur între evenimentele culturale care marchează Suceava. Dincolo de statisticile care pot reprezenta o carte de vizită a unui astfel de eveniment, se cuvin făcute câteva aprecieri legate de modul în care s-au succedat evenimentele petrecute între 13-16 iulie în Suceava şi în diverse locaţii din judeţ.

În prima zi, echipajele s-au cunoscut reciproc în cadrul deschiderii oficiale a competiţiei, iar apoi au vizionat împreună filmele nominalizate, datorită cărora au ajuns la Suceava.

Pentru cea de-a doua zi, juriul internaţional a decis ca, în cadrul etapei practice, respectiv proba de film, concurenţii să realizeze un scurtmetraj având ca tematică arhitectura casei bucovinene, dar şi diverse aspecte specifice vetrei satului bucovinean, pornind de la şes spre munte. Prin tragere la sorţi, echipajele nominalizate au filmat în localităţile Stupca, Pârteştii de Jos, Cacica, Mănăstirea Humorului, Fundu Moldovei şi Ciocăneşti, încercând să surprindă într-o viziune adolescentină realitatea spre care au fost îndrumaţi. La sfârşitul zilei au avut suficient material pentru ca a doua zi să poată edita filmul de concurs. Această etapă extrem de dificilă şi delicată în acelaşi timp a fost realizată în cadrul Observatorului astronomic al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, ca urmare a parteneriatului cu această instituţie, ce s-a aflat dintotdeauna alături de organizatorii acestui eveniment. La rândul lor, voluntarii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” le-au fost mereu aproape concurenţilor, oferindu-le suport logistic, dar şi momente plăcute de socializare desfăşurate, seara, după activităţile de concurs.

Etapa cea mai tensionată a fost declanşată odată cu predarea către juriu a filmului de concurs. Începând cu ora 18, din seara zilei de 15 iulie, juriul a trecut la vizionarea proiectelor cinematografice, coroborând notele date filmelor trimise de acasă cu cele primite pentru filmul realizat la faţa locului şi stabilind ierarhia valorică a ediţiei curente, în baza regulamentului festivalului. Dacă la modul teoretic lucrurile sunt foarte simple, în realitate ierarhizarea a fost foarte dificilă, întrucât au apărut inadvertenţe în ceea ce priveşte calitatea filmului realizat acasă şi cea a filmului din cadrul probei de concurs. Pe de altă parte, s-a ţinut cont de caracterul educativ al filmelor, mesajul acestora şi mai puţin de aspectele tehnice sofisticate ale filmelor, aceasta ca o expresie a scopului fundamental al festivalului, respectiv educaţia nonformală. Din aceste motive, jurizarea s-a încheiat foarte târziu, spre dimineaţă, multe din filme trebuind reproiectate juriului.

Duminică, 16 iulie, ora 10, la Cinematograful „Modern”, în cadrul „Galei decernării premiilor Video Art 2017”, a avut loc o mare surpriză. În sală a fost prezent, pe lângă alţi invitaţi de marcă, dl Dumitru Alexe, patronul firmei Studio Video Art din Bucureşti, o importantă firmă de transmisii de televiziune la nivel naţional şi regional, firmă apropiată ca denumire de cea a festivalului nostru. Prezenţa sa s-a datorat dlui Emilian Urse, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România, personalitate în domeniu recunoscută la nivel naţional, de această dată membru în juriul festivalului de la Suceava.

Invitat pe scenă, dl Dumitru Alexe a vorbit, cu nostalgie, de perioada de început a vieţii sale când, adolescent fiind, „cineclubist”, după declaraţia sa, a pornit în aventura cu cea de-a şaptea artă exact la fel ca şi participanţii la acest festival. Discursul său impresionant a fost adresat tinerilor pasionaţi de film, pe care i-a îndrumat să-şi cultive cu sârg pasiunea pe mai departe, dar să îşi făurească şi o temeinică pregătire intelectuală, fără de care activitatea în domeniul celei de-a şaptea arte nu poate avea succes. Spre încântarea participanţilor, a oferit două premii substanţiale, un premiu special în valoare de două mii lei pentru originalitate şi un altul, în valoare de cinci sute lei, pentru cea mai bună imagine.

Domnia sa a promis că va fi de acum înainte alături de Clubul Video Art al elevilor de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, oferindu-le suport pentru derularea activităţilor specifice şi promiţând că va acorda o bursă de studii, pentru toată perioada de şcolarizare, unui absolvent talentat, care va fi admis la o facultate de profil din Capitală.

O remarcă extrem de importantă, şi onorantă în acelaşi timp, aparţine dlui Dawe Watterson, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Internaţionale de Cinema (UNICA) şi, totodată, membru al juriului din acest an. Prezent permanent la evenimente, pe parcursul celor 3 zile, însoţind echipajele în teren cu ocazia probei de filmare şi familiarizându-se cu formatul activităţilor, a afirmat la final că „Festivalul internaţional Video Art pentru liceeni de la Suceava este o manifestare unicat pe plan european din punctul de vedere al concepţiei de festival”. Opinia sa este de necontestat, întrucât domnia sa este prezent, ca invitat sau membru în juriu, în foarte multe festivaluri de film din Europa, cunoscând în detaliu modul de organizare al acestora.

Totodată, el a decernat Medalia UNICA, distincţie importantă acordată de Uniunea Internaţională de Cinema, oferită unui film valoros, prezent în cadrul festivalurilor aflate sub patronajul acesteia, cum este festivalul de la Suceava.

În toată această perioadă a fost alături de noi şi o echipă a televiziunii naţionale, condusă de Violeta Gorgos, regizor artistic la TVR Iaşi, de asemenea membru în jurul festivalului.

Palmaresul celei de-a noua ediţii a Festivalului internaţional Video Art pentru liceeni a fost următorul:

Spot publicitar cu impact social

> „Departe de părinţi”, de Ateodoresi Denisa şi Boian Florina de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava – Premiul I;

> „Viciul ucide iubirea…” de Humă Denis Marian şi Hapenciuc Oana de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava – Premiul II;

> „Crossing Barriers” de Irimia Cosmin Ionuţ şi Denisa Luca de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava – Premiul III;

> „Pace” de Negru Alexandru şi Gherasim Samuel Teodor de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi – Menţiune;

> „Societate Miniaturală” de Romilă Răzvan Ştefănuţ şi Mihu Dragoş Marcel de la Colegiul Naţional „Cuza-Voda” Huşi – Menţiune;

Film de scurtmetraj

> „Reportaj retrospectivă festival de teatru medieval – Sighişoara” de Ştefan Dimitrie Ieremie şi Andreea Mierlă de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava – Premiul I;

> „Ataraxia” de Condrat Mihai şi Pereva Andrei de la Liceul Teoretic „Traian” Constanţa – Premiul II;

> „Convergence” de Nicuţari Costel Gabriel şi Flutur Vasile de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava – Premiul III;

> „Totul va fi bine” de Danciu Loredana şi Gheorghe Bogdan de la Colegiul Tehnic Media Bucureşti – Menţiune;

> „Our Rainbow” de Curic Ştefan Ianovici şi Lupaşcu Ştefan de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava – Menţiune.

 

Medalia UNICA se acordă filmuluiSă te cunosc, de Dumitru Elena şi Ciuchi Alin de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ.

La secţiunea internaţională, juriul a decis acordarea următoarelor distincţii după cum urmează:

> Premiul I (hours-concours) Mon Pote Yassine, My Pal Yassine, Damien Rizzo,Franţa;

> Premiul al II-lea (hours-concours) Un film despre un cântec autor, Elena Vataman-Mărgineanu şi Ana Maria Dumbrăvescu Republica Moldova;

Premiul al III-lea (hours-concours): Horezu, îndrumător Mihai Jar, Ucraina.

Prof. VIOREL IEREMIE,

coordonator al Festivalului internaţional Video Art,

Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: