Bundiţă tradiţională bucovineană copiată de celebra casă de modă Christian Dior

 O bundiţă tradiţională din Bucovina a ajuns să fie copiată de celebra casă de modă franceză Christian Dior, într-o ţinută din colecţia de toamnă 2017.

Pagina de Facebook La Blouse Roumaine a postat o fotografie cu bundiţa tradiţională din Bucovina, alături de o fotografie cu creaţia Dior, asemănările dintre cele două fiind izbitoare.

Atât bundiţa bucovineană, cât şi vesta celebrei case de modă au margini cu blană neagră, iar culorile folosite pentru broderie sunt în combinaţie de verde, albastru, lila şi roşu.

Totodată, forma şi mărimea buzunarelor, precum şi modelul floral brodat, chiar dacă nu sunt identice, păstrează aceleaşi caracteristici, micile diferenţe fiind aproape insesizabile.

Bundiţele cu flori colorate şi frunze verzi sunt specifice Ţării de Sus

„Este clar o bundiţă cu motive florale specifice zonei Suceava. Nu prea putem să emitem pretenţii asupra patrimoniului nostru material şi imaterial, dacă nu ne-am învrednicit de mai multe «mărci înregistrate». Se poate demonstra foarte uşor că cei de la Dior au plagiat, dar au plagiat… ce? Avem noi, la nivel naţional, drepturi depline din punct de vedere legal asupra bundiţei bucovinene sau moldoveneşti? Oricum, bundiţele cu flori colorate şi frunze verzi sunt specifice Ţării de Sus. S-au purtat prin aceste părţi de ţară înainte de a exista Bucovina. Corect este să se numească bundiţa moldovenească. De aceea bundiţa cu flori se poartă nu numai în Bucovina, ci şi în Botoşani, Neamţ, Bacău, dar nicidecum pe malul Senei, decât dacă i se spune «bundiţă moldovenească» sau «bucovineană»” a declarat interpreta de muzică populară Gabriela Teişanu, consultant artistic la Centrul Cultural „Bucovina”.

Maria Grazia Chiuri a mai avut creaţii „inspirate” din cultura românească

La rândul său, fondatoarea Asociaţiei iaBucovina, Magda Grădinariu, a explicat că Maria Grazia Chiuri, director artistic la celebra casă de modă, responsabilă de Colecţia Pre-Fall 2017 Christian Dior, în care apare vesta cu motive tradiţionale din Bucovina, a mai avut creaţii „inspirate” din cultura românească, atunci când a lucrat şi cu alte case de modă.

Magda Grădinariu a mai spus că bundiţele lucrate în Bucovina, cele veritabile, cu blăniţă de dihor, pot costa chiar şi 1000 de euro, însă bundiţele vechi brodate şi în stare bună pot fi achiziţionate la preţuri între 800 lei şi 1.500 lei, cele noi costând peste 3.000 lei.

O vestă a casei de modă Christian Dior costă aproximativ 35.000 de dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: