Statisticienii aniversează 158 de ani de activitate oficială

 > La 12 iulie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Ordonanţa Domnească nr. 276, de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă, aceasta reprezentând actul de naştere al statisticii oficiale în România

 Pe 12 iulie, Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Suceava sărbătoreşte 158 de ani statistică oficială în România, mulţumind tuturor furnizorilor care au înţeles menirea, cât şi importanţa raportării de date veridice la termen, de calitate şi în volum complet. DJS arată, printr-un comunicat de presă, că, de-a lungul anilor, statistica oficială şi-a modernizat propriile metode de cercetare, s-a adaptat noilor cerinţe informaţionale şi progresului tehnic, contribuind din plin la integrarea României în structurile NATO şi UE. Astfel, în ceea ce priveşte acquis-ul comunitar, capitolul „Statistică” a fost printre primele încheiate, statistica românească armonizându-se cu legislaţia europeană, implicit cu reglementările „Eurostat”.

„Nevoia tot mai mare de informaţii statistice îi obligă pe statisticieni să răspundă cu promptitudine provocărilor venite din partea autorităţilor publice, a întreprinzătorilor, a societăţii civile şi a mass-media, cu informaţii de calitate, relevante. Iată de ce remarcăm necesitatea dezvoltării în continuare a Sistemului Statistic Naţional, pe principii de competenţă, modernitate, cu alocarea resurselor financiare şi umane necesare realizării programelor anuale şi multianuale ale cercetărilor statistice” se arată în comunicatul Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în care se mai precizează că studiile statistice s-au diversificat, metodele de colectare a datelor online şi electronic sunt prioritar utilizate, căile de comunicare şi diseminarea electronică a informaţiilor fiind îmbunătăţite şi au devenind mai prietenoase.

La 12 iulie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Ordonanţa Domnească nr. 276, de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă din Principatele Unite. Acesta reprezintă actul de naştere al statisticii oficiale în România, una dintre instituţiile cu cea mai îndelungată tradiţie, din Europa şi din lume, în acest domeniu. La funcţionarea şi progresul statisticii au contribuit economişti, sociologi, filosofi, diplomaţi, geografi, istorici, matematicieni, medici etc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI