La capăt de… curcubeu

Rădăuţenii, şi nu numai, care au trecut zilele acestea prin faţa Galeriei de Artă din municipiu, au avut privirea atrasă de un afiş colorat, pus pe uşa galeriei. Cine a fost curios a citit: vernisajul expoziţiei „La capăt de curcubeu”, cu un subtitlu foarte sugestiv: „Desen şi culoare de la mic la mare”. Am intrat şi eu să văd… minunea. Pe pereţi erau afişate 33 de tablouri executate de un elev. Într-un colţ era un panou cu desene executate în creioane colorate; mama autorului mi-a spus că erau primele lui desene, iar pe o masă erau expuse fel de fel de lucruri executate de elevii clasei din care face parte autorul.

Autorul, un fecioraş absolvent al ciclului primar, frumos nevoie mare, foarte mândru de expoziţie, dar şi de faptul că în jurul lui roiau colege, colegi, părinţei, bunici şi, bineînţeles, întreaga lui familie, destul de numeroasă.

Foarte interesante au fost cele spuse de mama sa: „Nu-s subiectivă, cum normal ar trebui să fie o mamă. Îl analizez cu atenţie şi-l corijez dacă este cazul. Despre comportament n-am absolut nimic ce spune. Este ireproşabil. De mic copil a dovedit creativitate, perseverenţă, mult interes faţă de ceea ce i se spune. Doamna Liliana Olinici, educatoarea, mi-a semnalat încă de-atunci că are înclinaţie spre desen. Iar doamna Cristina-Ramona Cherniciuc i-a cultivat talentul şi l-a încurajat timp de cinci ani. La clubul copiilor l-a îndrumat şi vegheat profesorul Mihai Ignea, iar domnişoara profesoară Irina Ducra, în cadrul clubului «Şcoala Artelor», care este club privat, în cadrul căruia te poţi iniţia sau perfecţiona la pian, chitară, trompetă şi artă plastică, îl îndrumă mai departe. Teodor o moşteneşte pe bunica sa, Dragomira, care-a a închistrit ouă până la 87 de ani. Tata, Ovidiu, absolvent de arte plastice şi design, îl veghează şi el, deşi copilul n-ar fi trebuit supravegheat, ci numai îndrumat şi apreciat.”

Iată ce mi-a destăinuit juniorul: „Îmi place foarte mult să desenez. Am fost îndrumat chiar de la grădiniţă. Consider că mă perfecţionez pe măsură ce trec anii, acumulând cunoştinţe de la profesorii mei.

Părinţii îmi procură absolut totul de care am nevoie: pensule, culori tempera, vopsele acrilice şi hârtie. Desenez în toate tehnicile şi profesorii mei mă încurajează să fac acest lucru. Îmi plac foarte mult peisajele, pentru că aici poţi combina o multitudine de culori, precum şi să desenez aspecte din lumi imaginare.

Până în clasa a IV-a am participat numai la expoziţii de grup, colective, organizate la şcoală, la galerie sau la hotelul „Gerald”. Am executat şi coperţi de carte, iar coperta revistei clasei noastre, lansată cu prilejul acestei expoziţii, este executată tot de mine. Această revistă au primit-o toţi colegii mei.”

 „Este un copil foarte talentat, receptiv şi sârguincios, cu o imaginaţie bogată. Lucrează foarte ordonat şi ţine cont de toate părerile care i se spun. În familia sa desenează Irina, la 10 ani, şi Lorin, la 4 ani. Cum sunt sigură că-şi va dezvolta talentul, va ajunge un foarte bun profesionist.” (prof. Irina Ducra)

„Am mare încredere în acest copil şi în talentul lui. Această expoziţie este foarte muncită şi denotă evoluţia copilului, sensibilitate, creativitate, ambiţie. Sper să rupă ceva şi din firea mea, firile noastre fiind compatibile. Prin expoziţia aceasta şi-a dovedit încrederea în puterile sale, în sine, creativitate. Spectatorii au privit cu mare interes şi cu încântare desenele lui. A mers de la ideal spre perfecţiune, ceea ce este foarte mult pentru vârsta lui. Pe el îl defineşte copacul care se înalţă spre cer.” (prof. Cristina-Ramona Cherniciuc, învăţătoarea sa).

În final, cred că este cazul să vă dezvălui şi numele protagonistului acestei expoziţii. Este elev, absolvent al clasei a IV-a a Şcolii Gimnaziale „Bogdan Vodă” din municipiul Rădăuţi. Iar cei care s-au ocupat de cultivarea talentului său în ale desenului şi ale picturii se numesc Liliana Olinici, educatoare, şi profesorii Ramona Cherniciuc, Ioana-Irina Ducra şi Mihai Ignea. Elevul lor se numeşte Teodor Prelipcean şi sunt ferm convins că veţi mai auzi de el şi de creaţia lui. (prof. GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: