Căminul 2, un „cancer” în coasta Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară

 > Deşi au ordine de evacuare, iar imobilul a intrat de un an în folosinţa Universităţii, ocupanţii imobilului refuză să plece în noile spaţii oferite de Primărie

Majoritatea chiriaşilor Căminului 2 din vecinătatea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava refuză să părăsească locuinţele puse la dispoziţie lor în urmă cu aproape 20 de ani de către Primărie, mai întâi unor persoane vârstnice rămase fără adăpost, apoi altor persoane şi familii considerate de către municipalitate „cazuri sociale”. Chiar dacă unii dintre ei s-au mai „întremat” între timp (altfel de unde fonduri pentru amenajări interioare şi chiar pentru autoturisme) au rămas să locuiască acolo, plătind sau neplătind sume modice pentru chirie şi utilităţi.

În prezent, ocupanţii celor 25-30 de camere de la etajele 1 şi 2 locuiesc ilegal în cămin pentru că nu mai au, de luni bune, niciun fel de contract de închiriere. Imobilul a fost acordat toamna trecută, de către primărie, Universităţii Suceava, ce intenţionează să facă din el, pe bani europeni, un cămin studenţesc cu 200 de locuri de cazare.

A nu se crede însă că persoanele care locuiesc acolo ar fi fost aruncate în stradă. Pe baza unor anchete sociale care au stabilit priorităţile, chiriaşii au fost repartizaţi în spaţii de locuit ale căminului din apropierea Colegiului Industrial Nr. 2.

Chiar dacă mulţi au ordine de evacuare din cauza chiriilor şi utilităţilor neplătite, iar Universitatea Suceava arde de nerăbdare să înceapă reabilitarea clădirii, oamenii nu vor să elibereze camerele, invocând faptul că au făcut (fără aprobări, de altfel) investiţii în reamenajarea lor, că noile locuinţe sunt prea sus, prea mici, prea modeste, prea altfel decât cele în care stau acum. Câţiva au chiar pe rol litigii în acest sens cu Primăria Suceava.

După multe şi detaliate adrese înaintate Primăriei Suceava, legate de nefericita şi periculoasa expunere a şcolii şi a elevilor la problemele apărute de-a lungul timpului la Căminul 2, ieri dimineaţă, conducerea CTIA Suceava, a hotărât să întrerupă furnizarea utilităţilor către Căminul 2, ceea ce a agitat spiritele în rândul încă ocupanţilor ilegali de camere.

Aproape de şcoală, infractori cu dosare penale, drogaţi, suferinzi de boli psihice şi, „bonus”, mizerie şi nesimţire

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava nu mai are, din punct de vedere administrativ, nicio treabă cu imobilul în speţă, dar a resimţit cu prisosinţă nefasta vecinătate a Căminului 2, atât din punct de vedere igienic, dar mai ales al siguranţei şi securităţii elevilor care învaţă aici.

În imobilul social la ferestrele căruia „înfloresc” antenele parabolice şi frânghiile cu rufe, locuiesc într-adevăr şi oameni fără noroc, care încearcă să trăiască demn, amărâţi cărora să le plângi de milă şi care-şi văd de ale lor, dar şi persoane cu dosare penale, drogaţi, oameni diagnosticaţi cu boli mintale şi, „bonus”, indivizi fără educaţie, dar mai ales fără bun-simţ, ale căror comportament social şi limbaj îngălbenesc până şi buruienile care au năpădit trenul din jurul căminului.

Mai mult, locul a fost de ani de zile un loc murdar, deoarece chiriaşii nu adunau gunoiul, ci îl aruncau pe geam, deşi buncărul este amplasat la 20 m de intrarea în clădire. „Garnitura” de cârpe, resturi menajere, peturi şi alte materiale imposibil de identificat au făcut mai mereu parte din peisaj.

În interior, alte „minuni”: instalaţii sanitare deficitare înfundate din când în când cu tot felul de odioşenii, papuci, cozi de mături şi cârpe aruncate în WC, colţuri insalubre, chiriaşi mai prieteni cu păduchii decât cu apa şi săpunul, care şi-au făcut locuinţa depozit de lucruri culese de la buncăr.

Culmea e că mulţi ocupanţi de camere nici nu mai au ce căuta în cămin pentru că, din cauza datoriilor neplătite la chirie şi utilităţi, au ordine de evacuare executorii. Executorii şi nu prea însă, din moment ce municipalitatea nu are destulă „vână” să elibereze, potrivit legii, imobilul şi să dea celor necăjiţi cu adevărat, tot potrivit legii, alt acoperiş deasupra capului.

De cealaltă parte, invocând greutăţile şi soarta crudă, oamenii care locuiesc în cămin s-au învăţat să creadă că au doar drepturi şi nicio obligaţie.

În februarie anul acesta Căminul 2 s-a umplut, la propriu, de rahat. Înfundată cu tot felul de gunoaie aruncate în WC, canalizarea a refulat şi a umplut parterul clădirii cu dejecţii şi materii fecale. Chiriaşii au stat câteva zile într-o duhoare de nesuportat şi în pericol de infecţii, dar nu au chemat vreun instalator să le rezolve problema şi nici n-au catadixit să-şi strângă scârboşeniile din canalizarea înfundată din propria lor neglijenţă. Au sărit însă cu gura vizavi de condiţiile în care sunt ţinuţi, aşa că, în timp ce „asistaţii” asistau, instalatorul colegiului a fost obligat să desfunde canalizarea, iar femeile de serviciu, cu lacrimi în ochi şi voma în gât, să adune fecalele şi să le scoată afară cu găleţile.

„Suntem un liceu care vrea să-şi păstreze prestigiul, să atragă prin condiţii şi oferta educaţională unică în judeţ, nu să alunge elevii”

Tatiana Hladiuc, directorul CTIA Suceava, a declarat ieri că problemele apărute de-a lungul timpului în Căminul 2, dar mai ales „calitatea” umană a celor care l-au locuit au fost grea povară pentru şcoală.

„Ani de zile am fost obligaţi să le suportăm celor care locuiesc în Căminul 2 lipsa de bun-simţ şi tupeul. Le-am făcut curat cu oamenii noştri, le-am făcut reparaţiile cu oamenii noştri, ne-am transformat şi în asociaţie de locatari, deşi nu mai avem nicio legătură cu imobilul. Aşa a fost situaţia, iar nemulţumirile noastre au ajuns la cunoştinţa Primăriei prin adresele pe care le-am trimis.

Grav este însă că această vecinătate, de care ne-am fi dorit foarte mult să fim separaţi printr-un gard, a expus elevii la tot felul de situaţii ce nu-şi au locul în procesul educaţional.

Suntem un liceu cu 1000 de elevi şi 100 de angajaţi, care vrea să-şi păstreze prestigiul, să atragă prin condiţii şi oferta educaţională, unică în judeţ, nu să alunge elevii” a declarat managerul Colegiului Alimentar.

La solicitarea Primăriei Suceava, conducerea CTIA Suceava a solicitat o păsuire de săptămână, timp în care să încerce din nou strămutarea persoanelor din Căminul 2 în noile spaţii repartizate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: