Cetăţeni de onoare pe bandă rulantă

> În Consiliul Local a fost reclamată largheţea cu care pe ordinea de zi ajung proiectele de hotărâre privind acordarea acestei distincţii > „Dacă cineva este cu adevărat de onoare, acesta se va bucura de la sine de recunoaşterea oamenilor simpli de pe stradă” a punctat Adrian Arămescu, consilier local PNL > Primarul Ion Lungu spune că 150 de cetăţeni de onoare nu sunt mulţi pentru Suceava, însă acest nivel fusese atins în 2010, după ce diplome s-au dat la întreaga echipă de handbal, cât şi la 12 elevi olimpici

 Titlul de cetăţean de onoare riscă să se “demonetizeze” şi să cadă în derizoriu. Semnalul este tras de Adrian Arămescu, membru PNL al Consiliului Local Suceava, însă, de-a lungul timpului, şi alţi aleşi municipali au reclamat uşurinţa cu care este aprobată şi conferită distincţia cu pricina. Arămescu a solicitat ca pe ordinea de zi a şedinţelor deliberativului să nu mai fie introduse „pe bandă rulantă” proiecte de hotărâre lipsite de fundament. „Vreau să vorbesc în numele locuitorilor municipiului Suceava, cerând să nu se mai vină pe ordinea de zi cu asemenea proiecte de hotărâre. Toţi cetăţenii municipiului care plătesc taxe şi impozite la bugetul local sunt cetăţeni de onoare. Adică, de ce este un sucevean mai de onoare decât un altul care a construit blocuri şi străzi?”, s-a întrebat retoric consilierul PNL. Intervenţia lui Arămescu s-a petrecut în şedinţa legislativului de săptămâna trecută, când aleşii au aprobat acordarea respectivului titlu economistului Dumitru Cucu, fost director al BCR, şi maestrului Nicolae Botgros, dirijorul orchestrei „Lăutarii” din Chişinău. „Dacă cineva este cu adevărat de onoare, acesta se va bucura de la sine de onoarea şi recunoaşterea oamenilor simpli de pe stradă”, a punctat Adrian Arămescu.

Primarul Ion Lungu a respins ideea că unii dintre cetăţenii de onoare ar primi acest titlu în mod nejustificat, menţionând că la o populaţie de mărimea celei a Sucevei numărul distincţiilor cu pricina este unul rezonabil. „Nu trebuie să ducem discuţia în derizoriu, pentru că făcuţi sunt 150 de cetăţeni de onoare din totalul de 100.000, cât are Suceava. În ultimii 2-3 ani de zile, nu ştiu dacă am aprobat câte 2 sau 3 cetăţeni de onoare, deci nu sunt făcuţi pe bandă rulantă”, a explicat Ion Lungu, şeful executivului sucevean.

În 2004, consilierii au respins propunerea de recompensare a cetăţenilor de onoare cu câte un teren de 500 mp şi un loc de veci fără plată

La 1 iunie 2010, Consiliul Local al municipiului Suceava aproba un nou regulament de acordare a titlului de cetăţean de onoare, anteriorul intrând în vigoare în a doua parte a lui 2004, aşadar în primul an al celui dintâi mandat al primarului Ion Lungu. Demersul autorităţilor locale era motivat de modificările intervenite la Legea administraţiei publice locale şi de necesitatea punerii în concordanţă a regulamentului cu ultimele prevederi legale. La acea dată, suplimentar faţă de cele prevăzute în proiectul de hotărâre, alesul PD-L Costel Tătăranu a cerut introducerea unui nou criteriu, acela de excludere de la acordarea distincţiei în cauză a persoanelor care au făcut poliţie politică. Aceasta după ce, în 2009, la împlinirea vârstei de 80 de ani, cetăţean de onoare al urbei de reşedinţă a fost făcut ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Anterior votului aleşilor, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a dat verdict de colaborare a ÎPS cu fosta Securitate, iar înalta faţă bisericească a contestat decizia în instanţă. Potrivit Regulamentului aprobat în 2010, titlul de cetăţean de onoare se înmânează, în principal, unor înalte personalităţi politice, ştiinţifice sau culturale care, prin activitatea lor social-profesională au contribuit la realizarea unor noi legături ştiinţifice, culturale sau economice cu efecte favorabile asupra municipiului Suceava. Respectivul titlu şi drepturile conferite de calitatea de cetăţean de onoare nu se acordă în cazul desfăşurării unor activităţi cu caracter ostil localităţii şi locuitorilor acesteia, precum şi în urma unei condamnări printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Diploma şi insigna au fost instituite odată cu aprobarea Regulamentului din 2004, acestea fiind înmânate titularilor cu prilejul unor evenimente festive marcante. Printre facilităţile de atunci, trebuie remarcată cea privind acordarea unei indemnizaţii anuale la nivelul unui salariu mediu pe economie. Consilierii au respins propunerea lui Aurel Vasiliu (PUR) de recompensare a cetăţenilor de onoare cu câte un teren în suprafaţă de 500 mp şi cu un loc de veci gratuit.

Cetăţenii de onoare beneficiază de acces gratuit la spectacole, manifestări sportive, precum şi pe mijloacele de transport în comun

În urmă cu 7 ani, municipiul Suceava avea aproape 150 de cetăţeni de onoare, numărul acestora crescând brusc în 2009, de Zilele Sucevei, când antrenorul Petru Ghervan şi cei 16 componenţi ai echipei de handbal CS „Universitatea” au fost recompensaţi pentru accederea în Challenge Cup. Insigna şi diploma aferentă au fost decernate şi la 12 elevi olimpici, premiaţi de-a lungul vremii la competiţii internaţionale. În noiembrie 2011, consilierii locali suceveni au aprobat o hotărâre privind conferirea titlului de cetăţean de onoare „generaţiei de aur” din domeniul medical sucevean. Este vorba despre 9 medici specialişti, respectiv despre doctorii Elena Ganea Motan (oncolog), Nicolae Vasile Dobromir (urolog), Sorin George Hîncu (chirurg), Mihai Creţeanu (cardiolog), Mihai Ardeleanu (nefrolog), Cristian Ieremie (ginecolog), Dorin Stănescu (anestezist), Gheorghe Ţeudan (anestezist) şi Ioan Ieţcu (reumatolog). Autorităţile locale sucevene au acordat acest titlu, la împlinirea vârstei de 100 de ani, veteranilor de război Ambrozie T. Plăcintă şi Vasile Bodnar, precum şi lui Carol Ludovic Lemne, cel mai în vârstă supravieţuitor al lagărelor de concentrare sovietică din timpul celui de al Doilea Război Mondial. Diploma de cetăţean de onoare a fost înmânată şi la două venerabile sucevence care au împlinit vârsta de 100 de ani, respectiv Ana Lazăr şi Elena Cuveică. În mai 2003, autorităţile au ales să confere acest titlu economistului şi politicianului polonez Mieczyslaw Jedon, deputat şi secretar al Seimului, în martie, acelaşi an, distincţia fiind aprobată şi pentru suceveanul Norman Manea, scriitor, eseist şi filosof, domiciliat în SUA. Cetăţenii de onoare beneficiază de acces gratuit la spectacolele şi manifestările ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive organizate în municipiu, la care primăria are calitatea de organizator. Distincţia poate fi retrasă prin hotărâre a Consiliului Local.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: