„Festivalul Internaţional Ştefanian”, deschis oficial în Cetatea de Scaun a Sucevei

 > Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a propus înfiinţarea traseului „Drumul lui Ştefan cel Mare” care să includă toate ctitoriile domnitorului

 În Cetatea de Scaun a Sucevei a avut loc, duminică după-amiază, deschiderea oficială a primei ediţii a Programului Ştefanian, care evocă viaţa şi realizările domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfânt. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean şi Muzeul Bucovinei şi se desfăşoară până pe 2 iulie, când se prăznuieşte Sf. Ştefan cel Mare.

Prima ediţie a „Festivalului Internaţional Ştefanian” a avut deschiderea oficială în curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei, la eveniment luând parte invitaţi din ţară şi străinătate, gazde fiind preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

În deschidere, iniţiatorul Programului Ştefanian, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis un mesaj de bun venit oaspeţilor din ţară şi străinătate, arătând că „Programul Ştefanian” trebuie „să fie ţinut în fiecare an, sub onoarea unui adevărat jurământ” peste care şi-a pus pecetea Consiliul Judeţean Suceava.

Ulterior, au fost rostite soliile de la Hotin şi Cetatea Albă, din Ucraina, de la Soroca, din Republica Moldova, dar şi cele din Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Bistriţa-Năsăud şi Alba Iulia, localităţi în care există monumente ştefaniene. Reprezentanţii autorităţilor partenere proiectului iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, au primit din partea acestuia şi a directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, câte o sticlă cu Vinul Domnesc al Cetăţii Sucevei, o machetă a Mănăstirii Voroneţ, o statuetă cu domnitorul Ştefan cel Mare, precum şi o pecete a Moldovei.

„Suntem mândri să creăm aceste evenimente pentru acest atlet al lui Hristos, apărător al creştinătăţii, care aproape jumătate de secol a domnit”, a spus Gheorghe Flutur, mulţumind tuturor oaspeţilor pentru prezenţa în cadrul evenimentului.

Mai mult, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a arătat că în broşura „Programului Ştefanian” a propus înfiinţarea unui traseu turistic, „Drumul lui Ştefan cel Mare”, care să includă toate ctitoriile marelui domnitor, punctul final fiind Mănăstirea Putna.

„Dacă ne uităm în cronici, sunt 34 de mănăstiri şi biserici domneşti şi boiereşti, 13 cetăţi şi 6 curţi. Au fost foarte multe ctitorii. Eu cred că de la acest microfon pot lua acest angajament şi cred că şi colegii sunt de acord să iniţiem traseul turistic „Drumul lui Ştefan cel Mare” a precizat Gheorghe Flutur.

El a mai arătat că pe acest traseu vor trebui montate indicatoare, astfel încât turiştii să poată ajunge către monumentele ctitorii ale domnitorului.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a subliniat că pe 2 iulie, de la ora 9, la Mănăstirea Putna, va avea loc slujba de pomenire a domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfânt, ocazie cu care pelerini vor parcurge pe jos, călare, pe biciclete sau motociclete traseul de la Suceava la Putna. (MIHAELA TCACIUC)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: