În perioada 24 iunie – 2 iulie

Festivalul Internaţional Ştefanian

Prima ediţie a Festivalului Internaţional Ştefanian, care va evoca viaţa şi realizările domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfânt, se va desfăşura în perioada 24 iunie – 2 iulie, debutând cu pelerinajul de la Suceava prilejuit de sărbătoarea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi încheindu-se cu pelerinajul de la Putna, când se sărbătoreşte Sf. Ştefan cel Mare, hram al mănăstirii.

„Acest proiect cultural are ca principale direcţii: punerea în valoare a patrimoniului cultural istoric construit în perioada domniei voievodului Ştefan cel Mare, dezvoltarea durabilă a turismului şi creşterea interesului pentru restaurarea şi protejarea monumentelor istorice. În consecinţă, din acest proiect fac parte judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Bistriţa-Năsăud şi Alba, precum şi localităţile cu monumente ştefaniene din Republica Moldova şi Ucraina” au transmis, joi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Muzeului Bucovinei.

 Programul manifestărilor

 24 iunie – ora 17, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, la Cetatea de Scaun a Sucevei;

25 iunie – ora 9, slujbă religioasă în Muzeul Satului Bucovinean;

– ora 10, teatru pentru copii: „Legenda Cetăţii Neamţului”, Cetatea de Scaun a Sucevei;

– ora 15-16.30, recital de pian, Johannes Onesciuc, Colegiul Naţional de Artă „Ciprian Porumbescu”, Cetatea de Scaun a Sucevei;

– ora 17, primirea mesajelor ctitoriilor ştefaniene, Cetatea de Scaun a Sucevei;

– ora 17.30, lansarea Vinului Domnesc al Cetăţii de Scaun a Sucevei;

– ora 18.40, „Apus de Soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea, Cetatea de Scaun a Sucevei;

26 iunie – ora 18, proiecţie de film: „Fraţii Jderi”, Muzeul de Istorie;

27 iunie – ora14.30, vernisajul expoziţiei „Măsuri şi proporţii la Pătrăuţi. Aspecte geometrice ale ştiinţei şi artei construcţiei în Moldova Sfântului Ştefan cel Mare”, Muzeul de Istorie;

– ora 18, proiecţie de film: „Ştefan cel Mare”, Muzeul de Istorie;

2 iulie – slujbă religioasă la Mănăstirea Putna.

Reprezentanţii Muzeului Bucovinei au mai arătat că duminică, între orele 15-21, intrarea la evenimentele culturale de la Cetatea de Scaun a Sucevei este gratuită, dar expoziţia permanentă va fi închisă din motive tehnice.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional Ştefanian este organizată de Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei. (Mihaela Tcaciuc)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: