Sub semnul cuvântului

 Teatru, fotografie, arta cuvântului, instalaţie performativă, festivitatea de premiere a concursului de dramaturgie, film. Acesta a fost programul celei de-a IV-a zile a festivalului Zilele Teatrului Matei Vişniec. O zi plină de evenimente, o zi care ne-a îmbogăţit prin cuvânt şi imagine.

S-a jucat „Zadarnicele chinuri ale dragostei” în regia lui Alexandru Bogdan, o piesă care respiră prospeţime şi candoare prin jocul actorilor teatrului sucevean, un joc firesc, curat şi plin de savoare.

Expoziţia de fotografie „Zilele Matei Vişniec în imagini” vă aşteaptă în spaţiul expoziţional al teatrului şi vă invită să (re)descoperiţi personaje care s-au perindat pe scena festivalului de-a lungul celor patru ediţii anterioare.

În conferinţa-lectură Despre Arta Cuvântului, Matei Vişniec împreună cu 8pt performance theater şi regizorul Alexandru Nagy au demonstrat prin exerciţii teatrale puterea cuvântului. A fost preţios momentul în care Matei Vişniec, scriitorul, dramaturgul, poetul, jurnalistul, a devenit actor, a îndurat tortura sforii („Omul pubelă” – teatru descompus de Matei Vişniec) şi a „scormonit”, a scormonit în cuvânt, în limbaj, în el şi în noi, lăsându-ne şi îndemnându-ne să scormonim şi noi mai departe.

A urmat festivitatea de premiere a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”, ediţia a IV-a. Premiul oferit de Clubul Rotary Suceava – Bucovina a fost acordat Ioanei Toloargă, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu, judeţul Gorj, pentru cea mai bună piesă scurtă – piesa „Umanitate”. Ioana Toloargă a surprins nu doar prin capacitatea ei de a aşterne cuvinte în scris, dar şi prin talentul de a le rosti.

Ziua s-a încheiat cu călătorie cu parfum de lavandă în Provenţa. Filmul „Provenţa, Paradisul posibil” (producţie a TVR Iaşi 2017, realizator Andreea Ştiliuc, imagine Relu Tabără) a propus publicului un voiaj într-o zonă a Franţei pe care Matei Vişniec o compară cu Bucovina noastră – „Bucovina mea din Franţa”, o zonă care ni se dezvăluie nu numai prin prisma grandiosului festival de la Avignon, ci şi prin mici amănunte, detalii delicioase care cuceresc şi care sunt, până la urmă, fundaţiile unei structuri, peisajul unei regiuni cu toată profunzimea ei culturală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: