La Centrul Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie

Mii de sucevence sunt consiliate pentru alegerea metodelor de contracepţie

Peste 1700 de sucevence s-­au adresat în primul trimestru al acestui an Centrului Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie Suceava, 625 dintre ele efectuând testul Babeş­-Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Medicul primar Maria Bucşineanu, din cadrul Centrului Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie (CJPFC) Suceava, a declarat pentru NewsBucovina că, anual, sunt peste 7500 de femei care se adresează centrului, iar în primul trimestru al anului 2017 au fost înregistrate 1736 de persoane.

Ea a spus că în primele trei luni ale acestui an au fost recoltate 625 teste Babeş­-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin pacientelor care se află în evidenţele centrului.

Medicul a explicat că CJPFC Suceava a fost, în perioada 2010-­2012, şi centru de recoltare în cadrul programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

Ea a precizat că în cadrul CJPFC Suceava femeile sunt consiliate pentru alegerea informată şi pentru utilizarea metodelor de contracepţie, majoritatea celor care se adresează centrului având vârste peste 18 ani.

„Sunt şi fete care doresc consiliere privind metodele contraceptive, dar şi în privinţa prevenirii bolilor cu transmitere sexuală, înainte de debutul vieţii sexuale” a spus dr. Bucşineanu.

Referindu-se la metodele contraceptive, medicul a spus că sunt persoane care preferă metoda de barieră – prezervativele, pe care le primesc gratuit de la cabinet, dar că CJPFC Suceava dispune şi de o gamă variată de anticoncepţionale orale, ce pot fi achiziţionate contra cost.

Ea a mai spus că femeile sunt consiliate privind metodele de contracepţie, iar din momentul utilizării acestora sunt consultate şi urmărite lunar şi trimestrial.

Întrebată fiind care sunt riscurile utilizării anticoncepţionalelor, Maria Bucşineanu a explicat că acestea sunt foarte mici atunci când administrarea lor este corectă.

„Dacă femeia este bine consiliată şi medicul nu sesizează vreo contraindicaţie în folosirea metodei contraceptive, nu există riscuri” a spus Bucşineanu, care a adăugat că anamneza şi anumite analize de laborator sunt foarte importante, iar din acest motiv pilulele contraceptive nu pot fi eliberate de farmacii.

Dr. Maria Bucşineanu a arătat că utilizarea metodelor contraceptive nu are ca efect nici creşterea în greutate a persoanei şi nici modificarea fertilităţii, unele pilule contraceptive având şi efect cosmetic, în tratarea acneei, iar metoda contraceptivă este adaptată strict fiecărei femei, în funcţie de vârstă, de starea de sănătate, de antecedentele personale patologice, de antecedentele ginecologice şi obstetricale, de bolile de care suferă, de tratamentele pe care le urmează, dar şi de dorinţa de a avea sau nu copii în viitor.

„Există contraindicaţii majore în folosirea metodelor contraceptive şi contraindicaţii relative” a precizat medicul sucevean.

Ea a explicat că femeile care doresc o sarcină au nevoie de o perioadă de aproximativ trei luni de zile din momentul întreruperii administrării pilulei contraceptive şi până la concepţie.

Medicul a arătat că întreruperea frecventă a folosirii metodei contraceptive este „nesănătoasă”, spunând că o metodă contraceptivă poate fi folosită timp de trei ani fără întrerupere, cu o monitorizare periodică din partea medicului de planning familial. Dr. Maria Bucşineanu a subliniat şi efectele noncontraceptive ale anticoncepţionalelor, respectiv ameliorarea durerilor menstruale şi a sindromului premenstrual, regularizarea ciclului menstrual, scăderea sângerării menstruale, tratamentul ovaritei chistice benigne recurente, ameliorarea acneei, scăderea riscului de cancer ovarian şi endometrial.

Totodată, dr. Bucşineanu a menţionat că şi în prezent se acordă consiliere persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva HPV (Human Papilloma Virus), iar vaccinul poate fi achiziţionat din farmacii, adăugând că, în perioada 2010­2013, în cadrul acestui centru au fost vaccinate gratuit anti-HPV 252 de persoane, prin derularea unui program naţional.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: