Festivalul Medieval de la Suceava, cel mai mare festival de gen din România, se va internaţionaliza din acest an

> În funcţie de finanţare, vor fi aduse trupe din Italia, Serbia, Ungaria sau Ucraina

 Festivalul Medieval de la Suceava, cel mai mare de acest gen din România, urmează să se internaţionalizeze din acest an, a anunţat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, în cadrul emisiunii „Exclusiv 90 de minute” de la Bucovina TV. Ursu a spus că Festivalul Medieval va debuta pe data de 17 august şi se va încheia în 20 august. El a menţionat că festivalul se va desfăşura pe acelaşi tipar, deja cunoscut.

„Încercăm să aducem trupe noi, încercăm să aducem şi o trupă din Ucraina. E o dorinţă mai veche de a internaţionaliza festivalul, mai ales că festivalul sucevean a devenit cel mai important festival din România, iar această importanţă e dată, pe de o parte, de numărul de vizitatori, iar pe cealaltă parte de numărul de trupe care participă la eveniment” a spus Ursu.

Directorul muzeului Bucovinei a menţionat că are în intenţie să aducă trupe şi din Italia, din Serbia, Ungaria, dar banii sunt elementul definitoriu.

„Primăria Suceava ne asigură cofinanţarea, fiind cel mai important partener al Muzeului în privinţa acestui eveniment, dar mai sperăm şi la sponsori tradiţionali ai festivalului” a spus directorul Emil Ursu.

Potrivit lui, Festivalul Medieval este o sursă de atras venituri pentru oraş în principal, nu şi pentru muzeu.

„Şi la muzeu se încasează, dar nu luăm bilet suplimentar, pentru că biletul este pentru intrarea în monumentul istoric. Festivalul în sine este gratuit. Este o invitaţie pentru a intra în Cetate, pentru a veni la Suceava. Biletul este purtător de taxă de timbru. Sumele nu sunt atât de mari încât să-şi permită festivalul să se desfăşoare pe propriile picioare” a spus Ursu.

El a adăugat că la festivalul medieval sucevean vin vizitatori din judeţele din apropiere, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bistriţa, dar şi din alte zone ale ţării, pentru că există un public legat de acest tip de eveniment.

Emil Ursu a mai spus că, pentru acest an, pentru a fi aduse în plus o trupă de stegari din Italia, cu o trupă din Ungaria, una din Serbia şi una din Bulgaria, alături de trupa din Ucraina, ar mai trebui să se asigure încă 100.000 de lei.

Intervenind telefonic în emisiune, viceprimarul Lucian Harşovschi a spus că 100.000 de lei poate reprezenta mult sau puţin, în funcţie de ceea ce prevede proiectul.

„Noi finanţăm festivalul din 2006. Vom găsi soluţii şi în acest an pentru festival. Avem o sumă mai mare pentru activităţi culturale şi artistice şi trebuie să găsim suma optimă pentru acest festival” a spus viceprimarul Sucevei, care a menţionat că şi în funcţie de încasările bugetare se vor găsi soluţii pentru susţinerea acestui festival.

Harşovschi a precizat că, dacă va avea un plan de management bun, va fi găsit sprijinul în Consiliul Local din partea tuturor.

Directorul Muzeului Bucovinei a spus că dacă se vor găsi banii necesari pentru a se face festivalul internaţional ar fi nemaipomenit. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Zise_lupul_catre... says:

  A trecut ceva timp de la “interviul” acordat de domnul Emil Ursu zglobiului domn Chira,la BucovinaTV, si iata această timidă reacţie,potenţata si modulata, ca sa fie ca apa sfinţita…Pentru ca nu cumva să aibe vreun deranj kufuristic ,vreun delir verbal,domnul Gâză,agentul ascuns al cuiva,nu spui cine,persoana juridica importantă,ca/cu serviciu bănos! Care domn s-a si exprimat,dealtfel,ţâfnos,in sensul că de ce s-a referit domnul Ursu (“…Aflu, surprins, că managerul Muzeului Bucovina, Constantin-Emil Ursu, s-a grăbit să anunţe presei…”) fără sa-i ceara aprobarea,deoarece panarama din sanţul Cetatii de Scaun este opera sa,are un fel de copyright,răncăluielile pe banii CJ ale plodului&asociatii fiind o chestie in care nu are a se băga domnul Ursu,să dea el banii si mukles,pharaon!
  Insa publicul ,care rabdă multe si variate fulguieli de nesimţire tipic fluturisto-gâzoase,are tot dreptul sa cârâie si sa puna întrebari, deoarece este pe banii săi,astfel:
  In primul rând,la interviul cu pricina domnul Ursu s-a etalat in toata splendoarea sa , exprimandu-se intr-o limbă română mai lată decat şoseaua Panaci-Bilbor,cea care scurteaza in veci,amin, distanţa dintre Bucovina si Ardeal,cand este domnul Flutur la CJ!
  Este important, pentru ca dumnealui este manager intr-o institutie publica de mare expunere,este obligat sa vorbeasca limba oficiala a statului român,al carui slujbaş este,până la urmă,nu un marunt trepăduş raional,care se poate exprima in limba profesata pe drumul ce duce la fosta groapa de gunoi a mun’cipiului,de către acei conlocuitori cu grădiniţa si şcoala de opt clase făcute la fără frecvenţă! Pricepe dumnealui că,adică,si non e vero,e bene trovato…
  Pentru ca astfel de giumbuşlucuri in numele unui neaoşism decurgând din conceptia dumisale despre “homo bucovinensis” ,laolaltă cu alte elemente asupra cărora nu mai insistăm,ca public indreptăţit,au coborât standardele in materie culturală până la punctul pe care il vedem cu ochiul liber,la nivelul impostorilor,mistificatorilor si parvenitilor de la CCB&Sohn…Iar daca domnul Ursu nu se poate exprima altfel,adică vorbind o limba româna literara,consacrata,obligatorie in institutiile statului precum si in relatiile cu publicul,poate ar fi mai bine sa se inscrie la un concurs pentru postul de moderator-negociator la vreun muzeu al minoritatilor,aşchii de homo bucovinensis,ca tot se pricepe dumnealui!
  Apoi,când a fost sa fie vorba (aici e aici!) despre finanţarea unor manifestari (cu care Muzeul Bucovinei ar avea in comun cam ce are şi baba Safta cu mitraliera M42,la Stalingrad),ca cum ar fi acel “festival medieval” ,primul pe tara ,ce promite sa devina international prin participarea unor zurgălăi din Ukraina si Republica Moldova (!!!),deci la acest moment domnul Chira si-a oferit serviciile,o parte din ele,desigur,si i-a transmis rugaciunile dumisale inspre fericitul intru viceprimarie Harsovschi, domnul acela despre care urmasii vor afla din surse sigure ca se lupta prin instanţe cu omologul sau intru capete patrate Dontu,pentru te miri-ce… Ca ar mai fi nevoie de cam 100.000 lei ca sa mearga uns festivalul,acuma este momentul deoarece Sighisoara a iesit din cărţi,sufocata de strocul dar si de valoarea festivalului sucevean… Iar domnul vice,vice la orice,a zis că se mai gândeşte,el este un om simţitor,plânge in direct,depinde insa si daca domnul Ursu este cuminte si papă tot,mai vedem,totul pentru front,totul pentru victorie! Ceea ce a făcut ca,imediat,barba imbârligată a domnului Ursu să se imbârlige si mai tare,de emoţie culturală!
  Insă apogeul a fost atins (ceea ce,din pudoare culturala, articolul dvs. omite sa precizeze…) in momentul in care domnul Ursu a fost intrebat despre celălalt festival,anume aşa-zisul “Bucovina rock-castle”,pe care il si promova printr-un tricou care,episodic,părea arborat invers,mai mult cu kuru-n sus,prin efecte cromatice din categoria deja-vu…
  Nu stiu prea multe, zice domnul Ursu cu un tremolo in glas care trădează atât frica de stăpân dar si dispreţul,ca antecameră a unei iminente răsculaţiuni,de asta se ocupă poetul Dragusanu,noi nu avem nici un folos,nu facem nimic in organizare,noi doar aflăm din ziare,din mârâieli şi din contestări… Am redat sensul,insa trebuie spus ca domnul Chira,din partea aceloraşi servicii impotriva populaţiei,răsuceşte cuţitul in rană si insistă: dar cine finanteaza festivalul rock? Nu stiu,raspunde iaraşi domnul Ursu precum Nicuşor Dan când este la strâmtoare,deci noi doar finanţăm festivalul cu 100.000 de lei (una suta mii RON….)
  Deci dumnealui se căciuleşte la eternul vice-viceprimar Harsovschi să-i dea 100.000 (una suta mii) RON pentru ăia care se plimbă prin oraş in neglije,imbrăcaţi precum zicălaşii de la Sasca&Costâna, in cămăsi de noapte de somnambuli second-hand,dar finantezi ezact cu 100.000 (una suta mii) RON pe boncăluitorii lui Gâză&Sohn ca să se mictioneze ei in sanţul Cetătii,acolo unde a curs sange de roman,de polonez,de turc… Pre oasele lor,pe mama lor de sutanişti!
  Ca să poata fi platiti ,mai ales,Gâză&Sohn, cu sume frumuşele din banii CJ,ai nostri,cum ar fi,ca nu se poate altfel ,deoarece domnul care a descoperit hit-urile agreate de Stefan cel Mare,suspensorul lui Cuza dar si cursul scurt de istorie a PCUS scris de Decebal in greaca veche,omul cu studii facute la cenaclul literar de la uzinele Vulcan,care n- a fost macalenadru ca ocupatie de baza,cercetator pe internet si specialist in Photoshop&dare cu jula la proşti,sforar si lampagiu la teatru,sufleur cu vocatie,agent putativ care se crede ofiter acoperit si mason in timpul liber,om de cultura cu adeverinta de la sfatul popular din raionul Briceni…
  Si ,in timp ce dumnealor arunca in sus banii incasati de la muzeu,de la CJ,de pe la alti fraieri scobitori in nas,ca pe neşte obiele gratuite si uzate,la coada statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare mai creşte un mesteacăn care nu poate fi tăiat deoarece titlul de proprietate “se afla la Cernauţi”,am zice si noi,iar Curtea Domneasca va mai sta aşa inca 500 de ani,până vin fondurile norvegiano-feroeze,deoarece proştii ăia nordici inca nu găsesc pe hartă comuna Prelipca,zisă şi municipiul Suceava,de ciudaţi ce sunt!
  Că, dacă tot te mănâncă in partea din spate a kurului mercantilismul si obsesia facerii de bine către impostori sfertodocti,nu mai bine ati da voi banii publici risipiti pe cămăsile de noapte ale unor zicăleandri basarabeni,ţambalagii care ar vinde-o si pe mă-sa lor,numa’ să iasă neşte bani,acolo? Deci nu mai bine ati da acei bani pentru restaurarea,intr-o conceptie unitara ,a adevaratelor valori ale Sucevei,cum ar fi Curtea Domneasca?
  In considerarea ,desigur,si a unor efecte de tip mercantil,turistice,de care nu are a se ocupa un politician de duzină,ca agent comercial,cum este acest domn Flutur si slugile sale de la CCB?
  Inevitabil,domnule Ursu,cu limba lata si barba imbârligata,vine o vreme in care cei care se joaca cu banii publici si cu destinul si destinatia unor instituţii publice,trebe sa dea socoteala! In maniere nescontate,cum ar fi,de pilda,dispreţul public…
  Că cât mai are ,până la pensie,acest penibil impostor sfertodoct Gâză,de care vă temeţi ca dracu’ de tămâie,presupunând ca nici domnul Ghiţă nu are intenţia sa intre in legalitatea cu finanţarea unor sinecure pentru slugile sale alunecoase?
  Până atunci,mai exista si alte preţuri platite de noi,consumatorii de cultură judeţeană,asistenţi neputincioşi ai standardelor celor mai joase pe care le-aţi instituit…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: