Aflat de vreo 3 ani în stadiul de proiect

Codul de Etică în Educaţie agită iar spiritele în rândul cadrelor didactice

Deşi a fost realizat în urmă cu vreo 3 ani, timp în care a fost păstrat la Ministerul Educaţiei sub formă de proiect, Codul de Etică în Educaţie suscită iar discuţii şi nedumeriri, pe forumuri şi reţele de socializare, din partea cadrelor didactice, care consideră că sunt discriminate fiindcă acesta se adresează exclusiv lor. Astfel, Proiectul Codului de Etică interzice profesorilor „să ceară şi să primească bani, cadouri sau servicii”, să strângă bani de la elevi şi părinţi pentru protocol la examene. Documentul mai prevede că le este interzis profesorilor să implice elevii „în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora”. Totodată, proiectul prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu propriii elevi în schimbul unor „avantaje materiale sau financiare”.

De asemenea, cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectivă în unitatea în care lucrează.

Proiectul mai prevede că „profesorii au obligaţia să asigure protecţie fiecărui elev şi să denunţe orice formă de violenţă fizică, de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor”.

Sindicatele din educaţie au opinii destul de diferite faţă de necesitatea acestui Cod de etică, considerând mai degrabă că ar fi util şi un Cod de etică pentru elevi.

Preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, se declara de acord cu existenţa unui astfel de Cod de etică profesională, prevăzut de altfel şi în Legea Educaţiei, dar consideră că ar trebui să existe şi un contract educaţional încheiat între unitatea de învăţământ şi părinte sau tutore.

Preşedintele UJS „Pro Educaţia” Suceava (sindicat afiliat la „Spiru Haret”), Traian Pădureţ, ne-a declarat, ieri, că sunt de rezolvat probleme mai importante în învăţământ, legate de modificările la Legea Educaţiei sau problema salarizării, astfel că nu era chiar acesta momentul reluării discuţiilor pe marginea acestui Cod de etică.

„Poate că ar fi necesar un astfel de cod, dar trebuie făcut ca lumea, având şi prevederi referitoare la elevi, să fie stipulate obligaţii şi îndatoriri de ambele părţi. Să existe un Cod de etică, dar să fie supus dezbaterii”. Traian Pădureţ este de părere că, de regulă, când se vorbeşte despre mărirea salariilor cadrelor didactice, „apare necesitatea de a lovi în profesori”, cum este cazul acestui cod discutabil.

Referitor la acest subiect, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a precizat că „în ultimii 23 de ani, în ceea ce priveşte cadrele didactice, obligaţiile au primat, în detrimentul drepturilor”. El a opinat că nu este nevoie de un Cod etic în educaţie, în condiţiile în care „obligaţiile pe care le avem noi în momentul de faţă sunt stipulate cât se poate de clar în Legea Educaţiei şi deci eventualele completări se pot face tot în Legea Educaţiei, în sensul de a se veni cu măsuri de protecţie în favoarea cadrelor didactice”.

Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, sindicat aparţinând FSLI, prof. Giani Leonte, a precizat tot ieri, că „atâta timp cât se impune un Cod de etică pentru profesori, e nevoie şi de unul al elevilor şi părinţilor”.

Un comentariu

  1. Si parerea mea este ca se impune si un cod de etica pentru liderii de sindicat, care au avut o contributie importanta de-a lungul timpului la distrugerea sistemului de invatamant. Dar asta ar cam fi treaba interna a sindicatelor care inca nu au scapat de metehnele vechilor vremuri.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI