Centrul Economic „Bucovina”, scos la închiriere prin licitaţie

> Demersul survine intenţiei ferme a unor societăţi comerciale de a închiria spaţii de birouri, dar şi pentru activitate de producţie şi servicii, în prezent acestea fiind ocupate parţial > În iulie 2009, la un an după preluarea conducerii CJ, la primul său mandat, Gheorghe Flutur declara că, pe fondul crizei economico-financiare, amenajările de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” nu mai aduceau beneficii

 Consiliul Judeţean Suceava scoate la licitaţie spaţiile disponibile aferente Centrului Economic „Bucovina”, un proiect de hotărâre în acest sens fiind pus pe masa deliberativului, în şedinţa ordinară a lunii ianuarie. Conform proiectului, preţul minim de pornire la licitaţie este avansat la 9,08 lei/mp/lună, pentru spaţiile cu destinaţia de birouri şi sedii sociale din cadrul Incubatorului de afaceri, precum şi de 5,19 lei/mp/lună, în cazul spaţiilor de producţie şi de servicii din pavilioanele industriale. Închirierea urmează a se face pe o perioadă de un an, cu posibilitatea prelungirii contractului.

Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre, semnată de vicepreşedintele Viorel Seredenciuc, iniţiativa se încadrează între priorităţile administraţiei judeţene „de identificare a tuturor oportunităţilor de atragere de noi venituri la bugetul judeţului Suceava”. Pe de altă parte, demersul survine adreselor înregistrate de la mai multe societăţi comerciale, acestea exprimându-şi intenţia fermă de a închiria spaţii de birouri, dar şi pentru activitate de producţie, în zona Centrului Economic „Bucovina”.

La această dată, spaţiile Incubatorului de afaceri şi cele ale pavilioanelor industriale din administrarea Consiliului Judeţean sunt parţial ocupate de unii agenţi economici, în baza unor contracte de închiriere.

Centrul Economic „Bucovina” a fost construit printr-un proiect Phare, fiind amplasat, în preajma Aeroportului „Ştefan cel Mare”, pe 77.885 mp, şi având în componenţă un pavilion expoziţional, un incubator de afaceri, opt hale industriale şi spaţii de parcare de aproape 14.000 mp. Spaţiile oferite spre închiriere nu fac parte din cele transmise de Consiliul Judeţean în administrarea Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava. Lucrările au demarat la începutul anului 2004, când preşedinte al Consiliului Judeţean era social-democratul Gavril Mîrza. Investiţia, în valoare de circa 5 milioane euro, a fost finanţată în proporţie de 62,58% din fonduri Phare, Guvernul României contribuind cu 24,32%. Participarea Consiliului Judeţean s-a ridicat la aproape 655 de mii de euro, reprezentând 13,1% din costul eligibil. Centrul Economic „Bucovina” a fost inaugurat pe 10 noiembrie 2006, iar pe 5 februarie 2007, între CJ şi Ministerul Integrării Europene s-a semnat un protocol de predare-primire a obiectivului, prin care executivul judeţean a preluat în exploatare respectiva infrastructură.

 În iulie 2009, la un an după preluarea conducerii Consiliul Judeţean, la primul său mandat, Gheorghe Flutur declara că, pe fondul crizei economico-financiare, amenajările de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” nu mai aduceau beneficii.

În 2008, din cele opt pavilioane ale acestuia, cinci erau închiriate unor agenţi economici care desfăşurau activităţi de producţie şi servicii. În ceea ce priveşte Incubatorul de afaceri, din totalul de 523 mp de spaţii pentru birouri, 213 mp au fost luaţi cu chirie în vederea desfăşurării de activităţi administrative, de consultanţă juridică sau financiară. De asemenea, 1.800 mp din suprafaţa exterioară pentru expoziţii permanente cu vânzare s-a dat spre folosire cu plată. În septembrie 2008, noii aleşi judeţeni au stabilit o chirie de pornire la licitaţie de 6 lei/mp/lună pentru spaţiile de producţie şi servicii şi de 11 lei/mp/lună pentru spaţiile utilizate ca sedii administrative. În cazul spaţiilor de depozitare a bunurilor pentru expoziţii şi vânzări, preţul de pornire a fost stabilit la 9 lei/mp/lună în incintele interioare şi de 2 lei/mp/lună în cele exterioare. Aceleaşi sume erau valabile şi pentru spaţiile de expoziţii din interior şi exterior. În cazul sălilor de conferinţe, cel puţin 111 lei/zi/sală, pentru o perioadă ce depăşeşte 7 zile acordându-se o reducere de 50%. Spaţiile destinate activităţilor de tip restaurant au fost scoase la închiriere începând de la 220 de lei/zi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI