Festival de cântece, datini şi obiceiuri la Fălticeni

„Sfântă-i brazda plugului”

Pentru al 26-lea an consecutiv, în Piaţa „Nada Florilor” din Fălticeni, s-a desfăşurat, în după-amiaza zilei de 27 decembrie, Festivalul-concurs de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, „Sfântă-i brazda plugului”. Manifestarea poate fi considerată şi un spectacol-maraton de teatru folcloric, prin modul în care formaţii artistice ţărăneşti prezintă datinile cu care este întâmpinat noul an, printre acestea remarcându-se „Capra”, „Jocul Ursului”, „Haiducii”, şi „Jienii”, de asemenea jocurile cu măşti, teatrul de familie, în care este prezentat cel mai adesea obiceiul nunţii, şi teatrul cu subiecte istorice.

Tradiţii populare din Bucovina şi R. Moldova

Colinde vechi şi obiceiuri specifice Bucovinei şi Basarabiei au adus în prima parte a manifestării atmosfera specifică marii sărbători a Crăciunului. Membrii Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare” din Baia au deschis spectacolul, după care pe scenă a urcat grupul folcloric „Mioriţa” de la Şcoala Gimnazială Vadu Moldovei, care a impresionat asistenţa cu „Roata de la Dumbrăviţa” şi „Urşii de Movileni – Mesteceni”. Membrii grupului „Moldava”, coordonat de prof. Lenuţa Rusu, interpret de muzică populară, îmbrăcaţi în impecabile costume tradiţionale, au colindat, au sorcovit, au semănat şi se poate spune că au oferit cel mai complet spectacol de datini specifice zonei Fălticeni. Profesionalismul grupului, format în cea mai mare parte din elevii Şcolii Gimnaziale Hârtop, a fost răsplătit la festivalul de la Fălticeni cu trofeul festivalului şi două titluri de laureat.

Pentru prima oară cu un spectacol de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou în România, Ansamblul Folcloric din Ciocîlteni, Republica Moldova, a prezentat fălticenenilor tradiţiile populare specifice acestei zone etnofolclorice. Alaiului urătorilor de peste Prut a adus farmecul vremurilor de altădată, când întreg satul îmbrăca portul popular şi nu era casă care să nu primească vestea Naşterii Domnului sau pe cea a trecerii într-un nou an.

Laureaţii festivalurilor de datini s-au întors acasă

Incursiunea în lumea satului tradiţional românesc în miez de iarnă a grupurilor de colindători şi ansamblurilor folclorice a fost continuată de formaţii din Vultureşti, Dolhasca, Dolheşti, Buneşti, Stroieşti, Drăguşeni, Păiseni, Boroaia, Bogdăneşti, Horodniceni, Mălini, Preuteşti, Ostra, Volovăţ şi de căiuţii şi damele din cartierul fălticenean Şoldăneşti. O parte dintre aceste formaţii au reprezentat cu cinste judeţul în spectacole şi festivaluri de datini şi obiceiuri organizate în ţară. „Străjerii” din Dolheştii Mici şi-au făcut cunoscute obiceiurile la Focşani, Bucureşti şi Alexandria, unde au obţinut trofeele festivalurilor, dar şi la mai multe televiziuni naţionale, urşii din Boroaia au fost la Sibiu, Constanţa, Neamţ, iar de la Fălticeni au plecat direct la Cluj, unde aveau mai multe spectacole în zilele de 28 şi 29 decembrie. „Izvoraşul” din Liteni a impresionat publicul de la Festivalul-concurs „Asta-i datina străveche” de la Oradea, „Obcina Stânişoarei” din Mălini ne-a reprezentat cu cinste la Bucureşti, iar „Malanca” de la Ostra, în drum spre festivalul de la Neamţ, a reconfirmat în urbea de pe Şomuz succesul de la festivalul de la Iaşi.

Ultimii care au urcat pe scenă au fost „Ţiganii din Forăşti”. Deşi era aproape de miezul nopţii, ei au fost aplaudaţi şi rechemaţi pe scenă să continue urătura prin care au satirizat evenimentele anului 2016, inclusiv cântând soluţii „constituţionale” pentru guvernarea României.

Dragostea de tradiţii, o punte de legătură între generaţii

„Această întâlnire a păstrătorilor tradiţiilor populare din perioada sărbătorilor de iarnă se derulează la Fălticeni de peste 25 de ani cu aceeaşi intensitate. În fiecare an, ne reuneşte dragostea de folclor, de tradiţii păstrate cu sfinţenie şi învăţate din generaţie în generaţie. Spectacolul din seara zilei de Sf. Ştefan este o punte de legătură între cetăţenii municipiului Fălticeni, ai zonei sau cei veniţi să petreacă sărbătorile în oraşul nostru şi cei care păstrează, promovează şi transmit mai departe tradiţiile şi obiceiurile populare, componente de bază ale tezaurului nostru folcloric” a subliniat Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.

Spectacolul a fost completat de artişti locali de muzică populară printre care s-au numărat Călin Brăteanu, Ghiorghiţă Rotaru, Sorin Filip, Ionuţ Vieru, Lenuţa Rusu, Laura Lungu, Doina şi Ciprian Petroaie, Mihaela Bârsanu Apostol, Ştefan Deaconiţa, Alexandra Horhogea.

Respectând datina străbună, urătorii au fost recompensaţi de organizatori, Primăria şi Consiliul Local Fălticeni, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, cu ţuică, vin şi colaci.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI