„Festivalul colindelor bucovinene”, la cea de-a II-a ediţie

În cea de a doua zi a Sărbătorii Naşterii pruncului Isus, a avut loc „Festivalul colindelor bucovinene”, ajuns la a II-a ediţie. Acesta s-a desfăşurat la Biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din Soloneţu-Nou. Au participat opt coruri din comunităţile poloneze: Soloneţu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Siret, Rădăuţi, Pleşa şi Vicşani, reprezentanţii comunităţii greco-catolice ucrainene – corul „Maidancek” din Maidan şi corul Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc. Corurile au prezentat colinde specifice fiecărei zone din care fac parte.

Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a declarat: „Dorim ca această acţiune să devină o tradiţie în comunitatea poloneză din Bucovina! Cu această ocazie dorim să ne întâlnim şi să petrecem împreună bucuria Naşterii Domnului ca o mare familie poloneză!”.

Alături de Preşedintele Uniunii Polonezilor din România au participat: doamna deputat Victoria Longher, părintele decan Iosif Păuleţ, preoţi din decanatul de Bucovina.

În Polonia, colinda, în sens original, era un cântec de anul nou în cinstea gospodarilor, prin care se transmiteau urări de fericire şi succes. Mai târziu, între secolele XVIII şi XIX, a început să însemne „cântec de Naşterea Domnului”, dar şi „datină populară legată de vizitarea caselor, colindarea, prezentarea ieslei”.

Colinda este semnul bucuriei şi al înţelegerii, al unităţii – pe care o cântăm la masa de Ajun împreună cu familia, dar şi în biserică cu credincioşii. Această tradiţie este adesea susţinută de şcoală, de casele de cultură, de ansamblurile regionale devenind un element al folclorismului, iar serbările de colindă şi Jaselka (scenete legate de Naşterea Domnului) sunt foarte populare ca formă de teatru, prezentate la diferite festivaluri.

După terminarea festivalului, toată lumea s-a adunat la Casa Polonă unde, conform tradiţiei (de Ajun), s-a împărţit „oplatek” (nafura). Tot atunci au fost premiate trei fete din comunitatea poloneză pentru rezultatele excelente obţinute la concursul de limba şi literatura polonă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI