Risc de explozie în unităţi de distribuire a combustibililor

> De vină sunt echipamentul individual de protecţie care produce scântei, ca urmare a încărcărilor electrostatice, precum şi prizele de împământare necorespunzătoare

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, prin inspectorii de muncă din cadrul Serviciului „Securitate şi sănătate în muncă”, au verificat modul în care sunt respectate cerinţele minime pentru protecţia sănătăţii lucrătorilor care sunt expuşi riscului potenţial cauzat de atmosferele explozive din unităţile de distribuire a combustibililor solizi, lichizi, gazoşi şi al produselor derivate. Acţiunea a vizat creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă, dar şi stabilirea măsurilor care se impun în cazul nerespectării prevederilor legale din domeniu, în scopul prevenirii producerii evenimentelor nedorite la locurile de muncă şi posturile de lucru. Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava, subliniază că din cauza riscurilor specifice, în acest domeniu sunt necesare atât o instruire adecvată, cât şi o monitorizare permanentă, caracterul preventiv al activităţii ducând la creşterea siguranţei locului de muncă.

„O serie de constatări desprinse în controalele efectuate s-au transpus în măsuri ferme de normalizare a locurilor de muncă şi s-au aplicat sancţiuni celor care s-au făcut vinovaţi de situaţiile create”, a declarat Romeo Butnariu.

Deficienţele frecvent întâlnite au fost cele privind lipsa documentului de protecţie împotriva exploziilor, neutilizarea echipamentului individual de protecţie din material care să nu producă scântei, ca urmare a încărcărilor electrostatice, precum şi neefectuarea măsurătorilor pentru verificarea rezistenţei de dispersie a prizelor de împământare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: