Zona gri a persoanelor fără loc de muncă se subţiază

> Cele aproape două procente sucevene peste media naţională a ratei şomajului sunt urmare a creşterii numărului persoanelor neocupate care, pentru a primi ajutor social, se înscriu la AJOFM ca şomeri indemnizaţi

La finele lunii noiembrie, rata şomajului în judeţul nostru a ajuns la 6,21%, în creştere cu 0,02% faţă de luna precedentă.

 Mirela Adomnicăi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), informează că în evidenţe se aflau 14.762 de persoane care nu aveau un loc de muncă. Datele au fost prezentate ieri, cu prilejul bilanţului de final de 2016, dar şi la împlinirea a 18 ani de la înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Peste 10.000 din totalul în cauză sunt şomeri neindemnizaţi, ponderea cea mai mare în rândul acestei categorii având-o beneficiarii de prestaţii sociale. De altfel, aceştia din urmă sunt şi cei care reprezintă majoritatea celor nou înregistraţi în scriptele AJOFM, deoarece acordarea ajutorului minim garantat este condiţionată de adeverinţa trimestrială care dovedeşte că beneficiarii se află în căutarea activă a unui loc de muncă. Media ratei şomajului la nivel naţional era, la sfârşitul lunii noiembrie, de 4,7%, de regulă judeţul Suceava situându-se foarte aproape de aceasta. Cele aproape două procente judeţene peste media naţională sunt justificate tocmai prin scoaterea la suprafaţă a persoanelor neocupate, demers considerat pozitiv, întrucât prin luarea în evidenţă acestea au parte de servicii de informare, de consiliere şi de cursuri gratuite de formare profesională.

„Creşterea ratei şomajului nu înseamnă neapărat un lucru rău. Avem acea zonă gri a persoanelor care nu au un loc de muncă, dar care nici măcar nu se înregistrează în evidenţe, pentru ca să ştim câţi există, pe categorii de vârstă, nivel de pregătire şi nivel de studii” a explicat Mirela Adomnicăi.

V.I. ADOMNICĂI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI