Cei care au de dat cu carul ceea ce dispare din noi ceilalţi

 >De ziua persoanelor cu dizabilităţi, spectacol, expoziţie, daruri şi multă căldură sufletească la a XI-a ediţie a evenimentului “Deschide Ochii…! Deschide Inima!”

dizabilitati-deschide-ochii-inima-2 3 decembrie este una dintre puţinele zile din an în care presa trebuie să renunţe la proastele obiceiuri de a folosi cuvinte precum necăjit, bolnav, invalid, nefericit al sorţii, atunci când face referire la persoane cu dizabilităţi.

De 11 ani, asistenţa socială din judeţul Suceava încearcă schimbarea atitudinii societăţii faţă de aceste persoane şi prin organizarea evenimentului “Deschide Ochii…! Deschide Inima!” spectacol şi expoziţie, care se întâmplă o dată pe an, la Iulius Mall, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Alături de instituţia oficială, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, ce şi-a asumat această treabă, vine, tot de ani buni, ajutorul unor sponsori, îndrumători, artişti din judeţ care au înţeles mai repede decât mulţi membrii ai comunităţii că dizabilii nu sunt inutili cheltuitori ai bugetului de stat, ci oameni cu dreptul la viaţă, fericire şi bunăstare.

3 decembrie este ziua când eforturile pentru eliminarea preconceptelor privind neputinţa persoanelor cu dizabilităţi, a stigmatizării şi izolării lor devine misiunea principală.

Nu sunt sigură în ce măsură s-a reuşit acest lucru, chiar şi după a 11-a ediţie a manifestării, pentru că publicul sucevean nu s-a înghesuit nici anul acesta să privească spectacolul şi să cumpere obiectele confecţionate de beneficiarii serviciilor sociale, chiar dacă frumuseţea câtorva poate rivaliza cu obiecte create de designeri.

Sper însă ca încercările de a schimba teama “normalilor” în faţa unui dizabil intelectual sau jena lor în faţa unui om în scaun cu rotile să se vindece într-o zi, iar tabuurile legate de aceste persoane, să dispară.

Spectacole din toată inima

Sâmbătă, la etajul complexului comercial Iulius Mall Suceava s-a desfăşurat a XI-a ediţie a evenimentului “Deschide Ochii…! Deschide Inima!”, organizat de DGASPC Suceava şi parteneri deja tradiţionali.

În debutul manifestării mediate de Adriana Dascălu Bulină de la Intermedia TV, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi directorul DGASPC Georgeta Nadia Creţuleac au avut câte un cuvânt de bun venit şi urări pentru participanţi.

Grupuri din cadrul centrelor de recuperare şi reabilitare Mitocu Dragomirnei, „O nouă Şansă” Todireşti, Zvoriştea, Costâna, „O nouă Viaţă” Siret, Pojorâta, Sasca Mică, Spitalul de Psihiatrie Siret, Centrul de Plasament „Mihail şi Gavril” Solca, Servicii multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, Servicii multifuncţionale Fălticeni, Clubul de zi „Împreună” Suceava, Centrul de zi „Aripi spre viitor” Mitocu Dragomirnei, Casele de tip familial Mihoveni, Şcheia şi Adâncata au urcat apoi, pe rând, pe scenă cu minispectacole muncite de la A la Z. Cântece, dansuri, obiceiuri populare, obiceiuri de Crăciun şi de Anul Nou, texte lungi învăţate pe de rost, costume frumoase, atmosferă de spectacol, beneficiarii serviciilor sociale din Suceava au fost la înălţime, fie că au fost copii sau oameni trecuţi de a doua tinereţe. Au fost pe podium dansatori în costume populare, cântăreţi mici şi mari cu voci frumoase, mirese şi miri, urşi, capre, mascaţi de toate felurile, colindători, urători de bine şi frumos. Din colţul scenei, îndrumătorii, cei care au muncit cu artiştii zile în şir, i-au urmărit atent, i-au ajutat, i-au aplaudat după ce şi-au încheiat evoluţiile.

Căldura împărţită de pe scenă, preluată şi retransmisă de confraţii din public a fost reală şi palpabilă.

Sponsorii au făcut în aşa fel ca niciun participant să nu plece fără cadouri. Artişti din trupe profesioniste care au susţinut evoluţiile beneficiarilor au făcut ca totul să sune mai bine şi spectacolele să se lege mai bine.

Invitaţii, precum Angelica Flutur, Manuela Pohoaţă, Andreea Caciur, Luisa Vasilcovici, Marian Dafin, Formaţia „Dinamic Grup”, Rareş Golean şi elevi de la Colegiul Naţional „Mihai „Eminescu” au fost darul muzical pentru toţi de Ziua persoanelor cu dizabilităţi.

Produse de ergoterapie, perfecte şi pe rafurile unui magazin cu pretenţii

Ca în fiecare an, o expoziţie cu obiecte, cele mai multe de Crăciun a însoţit, şi sâmbătă, spectacolul de pe scenă.

Mai multe centre din judeţ au expus spre vânzare, la preţuri modice, obiecte realizate în programele de ergoterapie.

Unele ar face cinste rafurilor unui magazin de decoraţiuni cu pretenţii. Aplice de perete din pânză de sac, sfoară şi mărgele, tablouri delicate din imortele, pernuţe, brăduţi, clopoţei, steluţe, lumânări, oameni de zăpadă, decoraţiuni de Crăciun de aşezat pe masă, pe perete, la uşă, măşti, icoane şi multe alte obiecte realizate manual au tentat cumpărătorii.

Obiecte frumoase, delicate, elegante chiar, realizate de persoane cu dizabilităţi, oamenii pe care cu aroganţă îi numim în minte „handicapaţi” şi cu glas tare „sărmanii de ei”. Oameni cu valoare însă, fie şi pentru că au de dat, cu carul, din cele ce încep să dispară din noi ceilalţi: iubire, sinceritate, loialitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: