Un bebeluş suspect de meningo-encefalită a murit în elicopterul care îl ducea la Iaşi

> Medicii de la SJU, care au tratat copilul, au declarat că, „pentru pacientul critic, transportul este un factor de risc”

 Un copil în vârstă de 8 luni, suspect de meningo-encefalită, a decedat, marţi, în elicopterul care îl transporta la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, transferul de la Spitalul Judeţean Suceava fiind solicitat de familie, pe bază de semnătură.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că se va demara o anchetă în acest caz, pentru a se şti exact paşii parcurşi de medicii care l-au tratat, de la internarea bebeluşului în Secţia de Boli Infecţioase până la transferul la Secţia Terapie Intensivă.

Copilul a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe de la SJU luni, în jurul orei 10, însoţit de mamă, fiind transferat de la Spitalul Municipal Rădăuţi. Potrivit medicului primar pediatru Adela Burac, de la Secţia de Boli Infecţioase, care a fost chemată la UPU pentru a consulta copilul, mama a relatat că debutul bolii a fost cu trei zile în urmă, vineri.

„Mama spune că bebeluşul a avut febră mare, peste 39 de grade, s-a prezentat la medicul de familie, unde s-a pus diagnostic de rino-faringită acută. A primit, pentru acasă, tratament injectabil cu ampicilină şi gentamicină, pe care mama spune că le-a făcut, cu ameliorare pentru câteva zile”.

Luni dimineaţă însă, copilul a intrat în convulsii generalizate, mama l-a dus la Spitalul Rădăuţi unde a primit tratamentul adecvat, dar convulsiile s-au menţinut, iar copilul a fost direcţionat la UPU Suceava. „Eu am fost solicitată în Urgenţe, copilul venise trimis de Spitalul Rădăuţi. Convulsiile încă nu se opriseră când a ajuns la SJU. Aici a fost preluat de medici şi a fost văzut de neurologul pediatru din spital. I s-a făcut computer tomografie, care nu a evidenţiat modificări semnificative, fără edem cerebral, fără leziuni hemoragice, doar o afecţiune inflamatorie sinusală, sinuzita fiind cunoscută drept generatoare de convulsii”, a explicat dr. Burac.

Ea a spus că, la consultaţie, bebeluşul avea o stare generală gravă, primise oxigen şi perfuzie, iar, din cauza convulsiilor care persistau, primul diagnostic ce trebuie luat în seamă este meningo-encefalita. Copilul a fost internat la Secţia Infecţioase, unde i s-a instituit tratamentul corespunzător. „Trei ore a stat la Infecţioase, timp în care starea generală se menţinea gravă”, a spus dr. Burac, astfel că s-a luat legătura cu medicul de gardă de la Terapie Intensivă, dr. Cristina Tiron, şi copilul a fost transferat acolo, luni în jurul orei 16.

Copilul a intrat în stop cardio-respirator şi a fost resuscitat timp de 40 de minute

„Copilul era în stare gravă, era tahicardic, dar respira spontan, cu oxigen pe mască. I-am pus tratament cu antibiotic, iar spre seară s-a mai ameliorat un pic starea, în sensul că începuse să reacţioneze cât de cât. Copilul a fost stabil, tahicardia s-a mai ameliorat, dar în jurul orei 3 a început să fie areactiv”, a declarat dr. Cristina Tiron. O oră mai târziu, copilul a intrat în stop cardio-respirator şi a fost resuscitat cu adrenalină şi atropină, spune medicul de la ATI: „I-am făcut masaj cardiac vreo 40 de minute, după care s-a reluat activitatea cardiacă. Cu tratament s-a menţinut frecvenţa cardiacă de 120 pe minut, saturaţia în oxigen era bună, dar copilul era în continuare areactiv”, a precizat dr. Tiron.

Mama a cerut transferul copilului la Iaşi, cu toate că medicii i-au explicat că orice transport în astfel de cazuri grave presupune un anume risc; în elicopter copilul a decedat.

„Noi am explicat mamei că îi facem copilului tot ce trebuie şi că transportul e oarecum riscant. În general, pentru pacientul critic transportul este un factor de risc”, au explicat medicii de la SJU.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI