Johannes Kabatek, de la Universitatea din Zürich, DHC al Universităţii Suceava:

„Recunoştinţa mea e umilă şi săracă în raport cu măreţia onoarei pe care mi-o faceţi”

„Titlul de Doctor Honoris Causa este maxima distincţie pe care o poate oferi o universitate, vă sunt extrem de recunoscător pentru această onoare” a declarat ieri prof. univ. Johannes Kabatek, de la Universitatea de Zürich, Elveţia, după ce a primit diploma şi însemnele acestui titlu, în aula Universităţii Suceava. El a declarat că a rămas fără cuvinte în faţa acestui eveniment emoţionant şi a asigurat asistenţa că „acest moment este unul de mare impact în viaţa mea”, deşi „nu mă simt nici suficient de mare şi important ca să îl merit”. „Recunoştinţa mea e umilă şi săracă în raport cu măreţia onoarei pe care mi-o faceţi”, a adăugat prof. Kabatek.

Propunerea de a i se oferi acest titlu a venit din partea departamentelor reunite ale Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării de la USV, pentru a încununa activitatea unuia dintre „cei mai importanţi, mai interesanţi şi mai complecşi lingvişti ai lumii contemporane”, se spune în Laudatio.

Profesorul Johannes Kabatek este considerat unul dintre cei mai cunoscuţi discipoli ai lui Eugeniu Coşeriu, despre care a spus că nu i-a influenţat numai studenţia, ci întreaga viaţă. Prof. Kabatek a preluat Catedra de Filologie Romanică a Universităţii din Tübingen, catedra maestrului său, şi a întemeiat Arhiva «Eugeniu Coşeriu», alcătuită dintr-un număr impresionant de manuscrise şi din biblioteca lingvistului, arhivă pe care profesorul Kabatek o conduce din 2005 până în prezent.

Johannes Kabatek s-a născut la 31 martie 1965, la Stuttgart, a studiat filologie romanică, ştiinţe politice şi muzicologie la Universităţile din Tübingen (Germania) şi Málaga (Spania). În 1995, la 30 de ani, a devenit doctor în filologie al Universităţii din Tübingen. El a activat la mai multe universităţi până a urca treptele carierei de profesor universitar, din anul 2004 fiind profesor la Catedra de Filologie Romanică a Universităţii din Tübingen, iar în anul 2010 oferindu-i-se catedra de lingvistică romanică a Universităţii din Heidelberg. În 2013 se mută, ca succesor al lui Georg Bossong, la Universitatea din Zürich, Elveţia. Este preşedintele mai multor asociaţii germane de specialişti în studierea limbilor romanice, membru al comitetului de selecţie al Fundaţiei Humboldt şi membru în comitetele ştiinţifice ale peste 20 de reviste de specialitate. Distinsul profesor a publicat peste 150 de lucrări ştiinţifice la edituri şi în reviste prestigioase din întreaga lume, dedicate mai ales lingvisticii romanice.

Prof. Kabatek este legat de USV nu numai prin faptul că a publicat mai multe articole în revistele de specialitate ale Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Suceava şi în volumele manifestărilor ştiinţifice găzduite de aceasta, dar a coordonat şi coordonează activitatea unor doctoranzi absolvenţi ai facultăţii sucevene de litere.

„Suntem convinşi că munca depusă de Johannes Kabatek ca profesor, ca om de ştiinţă, ca academician merită din plin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii noastre, universitate care este onorată de prezenţa în rândurile ei, de acum înainte, a unei personalităţi de o asemenea anvergură spirituală”, se mai spune în Laudatio.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI