Şeful DGRFP Iaşi:

În judeţul Suceava predomină greşeli de completare a proceselor-verbale de control la firme, iar corecţiile trebuie făcute prin instanţă

Directorul general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, Doina Naum, a afirmat marţi, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri suceveni de la sediul Prefecturii Suceava, la solicitarea CECCAR Suceava şi UGIR Suceava, că a constatat o practică ce este în afara legii, aceea că pe foarte multe procese-verbale de control din judeţul Suceava nu este specificat că se plăteşte jumătate din minimul amenzii în 48 de ore, iar cei sancţionaţi trebuie să-şi recupereze banii prin instanţă, potrivit unor voci participante la şedinţă.

Potrivit legislaţiei invocate de directorul general al DGRFP Iaşi, respectiv OG 2/2001, „contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare”.

Doina Naum a mai spus că a constatat o altă practică care este în afara legislaţiei, respectiv neînscrierea în procesul-verbal de control a legii şi articolului care au fost încălcate.

Reprezentanţii mediului de afaceri sucevean s­-au plâns de formularul 088, în special în ceea ce priveşte lipsa de transparenţă pentru calculul de risc, dar şeful DGRFP Iaşi a arătat că aceste criterii de calcul nu sunt publice.

Oamenii de afaceri au spus că, din astfel de motive, activitatea firmelor este blocată şi nu au nicio informaţie care să le dea indicii despre motivările finanţiştilor.

Doina Naum a arătat că din februarie 2015, din 1.500 de cereri depuse la formularul 088, circa 25% au fost respinse.

Ea le-a spus oamenilor de afaceri că actul normativ respectiv a fost emis după consultarea publică şi că finanţiştii sprijină buna-credinţă a oamenilor de afaceri.

În ceea ce priveşte contestaţiile, oamenii de afaceri suceveni au reclamat că nu este respectat termenul de 45 de zile prevăzut în Legea 207/2015, art. 77 şi că s­-a ajuns ca răspunsuri să vină după 2 ani, iar Doina Naum a explicat că sunt doar 12 persoane angajate la acest departament, ele ocupându-se de contestaţiile din şase judeţe, iar volumul de muncă este foarte mare.

Totodată, în şedinţă, oamenii de afaceri suceveni au spus că există o decizie a Curţii Europene de Justiţie a Uniunii Europene care prevede că au dreptul la deduceri toţi contribuabilii de bună-credinţă, dar că în România aceste prevederi nu sunt aplicabile, iar oamenii de afaceri se luptă cu sistemul ca să îşi obţină drepturile.

Directorul general al DGRFP Iaşi a transmis oamenilor de afaceri suceveni că, în cazul în care au nelămuriri, să îi transmită direct pe adresa instituţiei respectivele probleme, angajându-se să le răspundă în cel mai scurt timp.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: