Caravana de vară „Fiecare copil în grădiniţă” va ajunge în şase comunităţi sărace din judeţul Suceava

Caravana de vară „Fiecare copil în grădiniţă” (FCG) a ajuns luni la Suceava, având scopul de a recruta pentru grădiniţă copiii din familii sărace, încurajate prin lege în acest sens. Caravana de vară este un proiect al Asociaţiei OvidiuRo, care vizează informarea părinţilor cu privire la Legea nr. 248/2015, ce încurajează părinţii săraci să îşi aducă copiii la grădiniţă, oferindu-le un tichet social pentru grădiniţă (TSG) în valoare de 50 de lei pe lună, cu condiţia ca preşcolarii să aibă prezenţă zilnică la grădiniţă.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, judeţul Suceava are cei mai mulţi beneficiari estimaţi ai acestei legi, 6403 copii defavorizaţi, fiind unul din cele 15 judeţe-gazdă selectate de OvidiuRo, pe baza gradului de sărăcie şi al numărului mare de copii aflaţi în situaţie de risc.

„Caravana va acoperi timp de o săptămână şase comunităţi – Frătăuţii Noi, Păltinoasa, Valea Moldovei, Voitinel, Horodnic de Sus, Pătrăuţi, identificate în urma propunerilor CJ, IŞJ şi Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) şi confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populaţiei preşcolare, rata de marginalizare şi gradul cuprinderii copiilor defavorizaţi în învăţământul preşcolar” au precizat reprezentanţii OvidiuRo. Ei au mai spus că activităţile din caravană vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaţionale şi discuţii de consiliere a părinţilor cu privire la importanţa educaţiei timpurii. Totodată, cu sprijinul Fundaţiei Carrefour, se va oferi fiecărui copil de vârstă preşcolară câte o carte ilustrată intitulată „La grădiniţă”.

După 4 luni de la implementarea legii menţionate, circa 65.000 de copii proveniţi din familii defavorizate au fost înscrişi în program la nivel naţional, iar 58% dintre aceştia au avut prezenţă zilnică şi au beneficiat de tichetul social pentru grădiniţă, pentru lunile februarie – iunie. Autorităţile locale din judeţele beneficiare au raportat, ca prim efect al legii, „creşterea frecvenţei pentru toţi copiii din grădiniţe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete”.

Caravana se desfăşoară în colaborare cu autorităţile judeţene – Prefectura, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială – şi locale.

„Obiectivul principal al caravanei este să susţină echipele locale – asistenţi sociali, profesori, mediatori şcolari – în implementarea Legii nr. 248/2015, în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani încă neînscrişi la grădiniţă, informarea părinţilor cu privire la program şi înscrierea acestora în timp util pentru anul şcolar 2016-2017” au mai informat reprezentanţii caravanei.

La finalul acestei veri, OvidiuRo va selecta comunităţile pe care să le sprijine în continuare, cu soluţii complementare tradiţionale în programul FCG pilot, ce se vor adăuga, în funcţie de nevoile specifice, tichetelor sociale care vor fi acordate de la bugetul de stat, începând din februarie viitor. Dintre acestea, menţionăm rechizitele, setul de haine şi încălţăminte, componenta de igienă şi educaţie pentru sănătate, cea de formare profesori şi programele de informare şi implicare a părinţilor.

„Caravana «Fiecare copil în grădiniţă» este posibilă datorită Fundaţiei Carrefour România, investitor major în programul pilot FCG din anul 2013. “Pentru anul şcolar 2016 – 2017, Fundaţia Carrefour a hotărât să susţină educaţia timpurie în comunităţile sărace printr-un proiect de încurajare a cititului cu copiii, de către părinţi şi profesori” mai spun coordonatorii proiectului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI