Un omagiu adus tuturor celor care au slujit şi slujesc medicina suceveană

bucovina medicala file din isotria spitaluluiVolumul „File din Istoria Spitalului «Sf. Ioan cel Nou» de la Suceava” a fost lansat, vineri, în cadrul evenimentului dedicat Zilelor Spitalului Judeţean Suceava, fiind un omagiu adus tuturor celor care au slujit şi slujesc medicina suceveană, a declarat managerul SJU, Vasile Rîmbu.

Cartea reuneşte, „în mod egal”, munca medicilor Ioan Ieţcu, Mihai Ardeleanu şi a redactorului Alis Niculică, de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”. Dr. Mihai Ardeleanu a prezentat volumul şi a precizat că această a doua ediţie e prilejuită de împlinirea a 50 de ani de când spitalul funcţionează în actuala locaţie, realizat după un plan care s-a dovedit a fi „vizionar”, întrucât „a respectat aproape toate cerinţele de azi ale medicinei”. Medicul Ardeleanu a precizat că primul aşezământ medical din Suceava a fost înfiinţat în 1619, prin osârdia mitropolitului Moldovei, Anastasie Crimca, în zona în care se află astăzi Colegiul de Artă, iar în 2019 se vor împlini 400 de ani de asistenţă medicală la Suceava. El spus că în volumul de faţă s-a reuşit sistematizarea a cinci perioade distincte din istoria asistenţei medicale la Suceava – epoca medievală, perioada habsburgică, cea din secolele XIX-XX, care prezintă activitatea spitalului vechi, perioada cuprinsă între anii 1966, când a fost dată în folosinţă clădirea spitalului nou, şi 1990, şi perioada contemporană, de după anul 1990. Dr. Ardeleanu a mai spus că în carte sunt prezentate şi 322 medalioane cu personalităţi medicale sucevene, începând cu medici care au lucrat la Spitalul Judeţean şi „i-au dat o faimă deosebită”, precum medicii Andriu, Maiorescu, Siminel etc., până la cei de astăzi.

Dr. Ioan Ieţcu: „Trebuie să învăţăm să ne apărăm prin cultură”

Tot vineri a fost lansat şi noul număr al revistei Bucovina medicală, prezentată de dr. Ioan Ieţcu, care a mulţumit tuturor celor care au colaborat şi au realizat-o. Dr. Ieţcu a remarcat că „trebuie să învăţăm să ne apărăm prin cultură”, mijlocul cel mai eficient de apărare în aceste vremuri în care „domnesc mediocritatea şi această suveranitate a cantităţii”, medicina fiind şi ea o formă de cultură cu care se poate lupta. El a mai precizat că va fi continuată editarea acestei reviste prin „optimism şi cooperare desăvârşită” ale realizatorilor ei.

Din cuprinsul revistei menţionăm, printre altele, articole despre Unitatea Primire Urgenţe (dr. Liviu Cârlan, Mihaela Ropotă), „Consideraţii privind prevalenţa pacienţilor dializaţi în judeţul Suceava” – doctorii M. Ardeleanu şi A. Botezan, „Istoricul Şcolii Postliceale Sanitare” din Suceava (dr. A. Şerban), „Şase reguli eficiente de ascultare” – psiholog Mădălina Antonesi, „Medici bucovineni deţinuţi politici”, dr. Ioan Ieţcu.

MAGDA AXON

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: