Despre boicotare, numai de bine!

Desfăşurarea evaluării naţionale la clasa a VIII-a a stat sub semnul boicotării, anunţate de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, doar teoretic, în cele câteva zile înainte de a avea loc prima probă scrisă la română, cea de ieri, liderul ASIS, Giani Leonte anunţa, într-un comunicat, la sfârşitul săptămânii trecute, că în urma centralizării situaţiei referendumului privind neparticiparea la evaluarea naţională şi bacalaureat, 83% din cadrele didactice sucevene s-au exprimat în favoarea neparticipării la examen. Ca atare, s-a apreciat că „numărul masiv” de cadre didactice care au decis să nu se implice în examenele naţionale, „reprezintă pentru noi ca structură, direcţia pe care trebuie să o urmăm”, preciza Giani Leonte.

În acelaşi timp, la Inspectoratul Şcolar, şefii instituţiei auziseră doar din presă despre boicotare, fiind convinşi că, dacă tot sunt făcute şi semnate listele cu profesorii care s-au decis să se implice în examen, ca supraveghetori sau evaluatori, lucrurile nu-şi vor schimba cursul normal. Ceea ce s-a şi întâmplat, ieri a avut loc proba scrisă la română, fără probleme, de unde se constată că sloganul cu care defilează ASIS, „mai uniţi ca niciodată” se dovedeşte răsuflat. M-am aflat printre câteva cadre didactice, în sâmbăta care a trecut, şi erau categorice în a boicota examenul. Ideea lor era „de data asta nu cedăm”! Ce-ar mai fi de comentat după ziua de ieri, când toate cadrele didactice care s-au înscris să participe la examen s-au şi prezentat?

Că una este sindicatul, cu dascălii care figurează ca membri şi îşi fac planuri colective, în şedinţe în care se simt doar mai uniţi, şi alta e şcoala… Cu un director ce răspunde în faţa IŞJ dacă oamenii de pe listele pentru examen nu participă, în cazul de faţă, la evaluarea naţională. Altfel, nu tu gradaţie de merit, nu tu post ca lumea, şi te poţi trezi şi cu restrângere de activitate.

Un comunicat de ultim moment al ASIS, care începe tot cu sloganul menţionat mai sus, informează că ieri, o delegaţie a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, din care a făcut parte şi liderul ASIS, a avut o discuţie cu viceprim-ministrul României, Vasile Dîncu. Delegaţia a fost chemată săptămâna trecută la Guvern, ca urmare a situaţiei din cele trei judeţe (Suceava, Iaşi, Bacău) în care există „un procent semnificativ de membri de sindicat ce au anunţat public că doresc să se retragă de la examenele naţionale din această vară”. În realitate, „în cadrul discuţiilor s-au abordat probleme generate de intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 20/2016”, precizează comunicatul. Şi s-au făcut promisiuni, iar. Cât despre subiectul arzător al boicotării, nici nu poate fi vorba…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: