Senatorul Donţu vrea aflarea adevărului în cazul şoselei de centură a Sucevei

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, i­-a solicitat premierului României, Dacian Cioloş, să trimită Corpul de control pentru a verifica modul în care s-­au realizat lucrările la şoseaua de centură a Sucevei.

Ovidiu Donţu a depus o interpelare către premier în care atrage atenţia că, deşi de-­a lungul timpului s­-au asigurat condiţiile şi fondurile necesare, nici până la această dată şoseaua de centură a municipiului Suceava nu poate fi recepţionată şi dată în funcţiune.

Ovidiu Donţu

Ovidiu Donţu

Donţu a făcut un scurt istoric al investiţiei, amintind că încă din anul 2011 Guvernul nu a mai alocat banii necesari continuării lucrărilor, iar în mai 2012 constructorul de atunci, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, a părăsit şantierul pentru că avea de recuperat sume mari de bani. Senatorul sucevean a mai precizat că din luna mai 2012, Guvernul, prin strategia de plăţi a arieratelor, a început rezolvarea acestei probleme, pe care a finalizat­-o, fiind plătite toate sumele necesare.

Ovidiu Donţu a mai spus că, deşi în perioada 2012-­2015, an de an s­-au alocat de la bugetul de stat banii necesari pentru finalizarea investiţiei, aceste lucrări nu s­-au încheiat.

„În opinia noastră, constructorul, care a făcut şi proiectarea, deşi au fost alocaţi bani an de an, nu a finalizat lucrarea tocmai pentru că urma să fie recepţionată de CNADNR din cauza problemelor majore de execuţie şi de proiectare. Menţionăm că societatea de construcţii care a realizat lucrarea era deţinută de Horia Simu, care, potrivit unor memorii depuse la instituţiile statului, ar fi avut o înţelegere cu Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava la acea dată, pentru a suplimenta bugetul, în vederea remedierii lucrărilor prost executate din capitolul «Cheltuieli neprevăzute» tot pe banii statului”, a declarat Donţu, care a mai adăugat că „nu încerc să găsesc vinovaţi, pentru că nu acesta este rolul meu, dar vă solicit domnule Prim-ministru să trimiteţi o echipă de control care să documenteze recuperarea banilor transferaţi de stat pentru lucrări neconforme, să stabilească cine este responsabil pentru prelungirea situaţiei generate de lipsa constructorului din teren timp de 2 ani şi durata expertizei care a constatat aceste nereguli care este de circa 1 an şi jumătate”.

El i­-a mai solicitat premierului să dispună întrunirea unei echipe de specialişti de la Ministerul Transportului pentru a reface proiectul centurii Sucevei, dar şi pentru a elimina construcţia numită „zidul morţii”.

„Trebuie spus că, în urma intervenţiilor noastre, CNADNR a demarat proiectarea în vederea refacerii lucrărilor neconforme în regie proprie, cu termen de finalizare data de 25 aprilie 2016, lucrări ce se vor executa în regie proprie de către CNADNR. Având în vedere că sumele necesare acestei investiţii au fost alocate în întregime executantului de lucrări, pentru lucrările executate dar neconforme, fără ca investiţia să fie finalizată, solicităm prezenţa Corpului de Control al Guvernului la Suceava pentru verificările ce se impun în vederea recuperării banului public de la constructor”, a mai precizat Ovidiu Donţu. În final, senatorul PSD i­-a solicitat premierului Cioloş să­i precizeze în cât timp se pot recupera banii publici investiţi într-o construcţie neconformă şi în cât timp vor fi finalizate lucrările în regie proprie de către CNADNR cu eliminarea „Zidului morţii” din proiect.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: