Deşeuri şi resturi de material lemnos pe cursurile de apă, în zona podurilor şi podeţelor

> În scopul prevenirii unor situaţii de urgenţă cauzate de inundaţii, echipe mixte ale organelor abilitate au desfăşurat o amplă campanie de control > Primăria Izvoarele Sucevei a fost amendată cu 15.000 lei, iar multe alte unităţi administrativ-teritoriale au primit avertismente

 În baza unui ordin al prefectului Constantin Harasim, comisii de control au verificat modul în care localităţile din judeţ au curăţat şanţurile şi rigolele, iar cursurile de apă au fost salubrizate. Cele trei echipe mixte au fost formate din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Gărzii de Mediu şi Instituţiei Prefectului, verificate fiind toate cele 114 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.

Conform unei informări prezentate în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, în ceea ce priveşte podurile, podeţele şi punctele critice de pe raza localităţilor, cu o amendă de 15.000 de lei s-a ales Primăria Izvoarele Sucevei, controlorii constatând prezenţa resturilor de exploatare şi de material lemnos în zona podurilor şi podeţelor, dar şi în albiile majoră şi minoră a pârâului Bobeica. În urma verificărilor s-a constatat că acţiunea de decolmatare a şanţurilor şi rigolelor este realizată de la 10%, în oraşele Dolhasca, Frasin şi Siret, comunele Putna, Marginea, Suceviţa, Vatra Moldoviţei, Moldoviţa, Stulpicani, Frumosu, Bălcăuţi şi Izvoarele Sucevei, ajungând până la 90% în comunele Şcheia, Burla şi Pojorâta. În urma verificărilor, alte trei unităţi administrativ-teritoriale au primit avertismente. În cauză sunt oraşul Broşteni, pe teritoriul căruia s-au descoperit resturi vegetale abandonate pe pârâul Cotârgaşi, în timp ce podul Vârvata din oraşul Gura Humorului, de la confluenţa pârâului Humorel şi pârâului Voroneţ, era afectat de deşeuri din demolări, deşeuri menajere şi resturi de vegetaţie. Nu în cele din urmă, aceeaşi problemă a deşeurilor vegetale a fost întâlnită şi în Straja, pe râul Suceava, în zona numită „La prund”. Echipele de control au avertizat şi primăriile Frasin, Fântânele şi Cârlibaba, întrucât pe râul Moldova şi pârâul Suha, în primul caz, pe Siret, în cel de al doilea, dar şi pe pâraiele Ţibău şi Cârlibaba s-au descoperit depozite de diverse deşeuri şi resturi din gospodării. Printre măsurile dispuse pe durata controalelor, în vederea prevenirii unor situaţii de urgenţă cauzate de inundaţii, se numără înştiinţarea în scris a populaţiei şi a administratorilor obiectivelor de infrastructură, cu privire la obligaţiile de a întreţine şi curăţa şanţurile şi rigolele aferente proprietăţii, precum şi podurile şi podeţele. La sediile primăriilor vor fi afişate hărţi cu zonele potenţial inundabile, dar şi informaţii privind semnificaţia codului de culori folosit pentru avertizările hidrometeorologice.

Pe de altă parte, pozitiv este faptul că toate primăriile din judeţul Suceava au încheiat contracte cu agenţi economici care au ca obiect de activitate gestionarea deşeurilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: