Gheorghe Flutur susţine că a cerut încă de anul trecut Ministerului Muncii să asigure finanţarea Căminului de bătrâni din Solca

Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, susţine, într-un comunicat de presă, că împreună cu primarul Ţăranu Hofnăr Valeruţ a iniţiat, încă de anul trecut, o serie de demersuri pentru a sprijini Căminul pentru persoane vârstnice de la Solca.

El arată că, întrucât nu este un caz unic, Ministerul Muncii a elaborat o iniţiativă legislativă, faţă de care Gheorghe Flutur a transmis o serie de obiecţii şi propuneri, de care ministerul urmează să ţină cont, aşa cum reiese şi din răspunsul la o interpelare adresată în acest an.

În comunicat se menţionează că cheltuielile sunt suportate doar de oraşul Solca.

„Normal ar fi fost ca administraţia judeţeană să fi sprijinit şi ea financiar acest cămin, direct sau prin alocare de fonduri Primăriei Solca, cu atât mai mult cu cât doar doi dintre cei 70 rezidenţi sunt din Solca, ceilalţi sunt din judeţ. Căminul de la Solca trebuie să mai asigure, temporar, în special iarna, adăpost pentru oameni ai străzii aduşi aici de serviciile de specialitate ale primăriilor din judeţ. Puteau şi pot fi sprijiniţi la rectificările bugetare sau/şi din fondurile de rezervă”, se arată în comunicat.

Flutur prezintă şi textul unei interpelări din martie 2016, în care cere ministrului muncii alocarea de fonduri pentru funcţionare.

El îi explica ministrului că acest cămin pentru persoane vârstnice din oraşul Solca a fost unul din cele 60 cămine înfiinţate în anul 2011 prin programul guvernamental „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” implementat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin primăriile localităţilor respective.

„Căminul a funcţionat cu fonduri asigurate de Ministerul Muncii, până în octombrie 2015. După această dată, finanţarea a rămas strict în sarcina Consiliul Local Solca, care, ca în foarte multe localităţi din judeţul Suceava şi din ţară, se confruntă cu serioase probleme privind bugetul” a adăugat Flutur.

El mai scria că Primăria Solca a adus în discuţie şi un alt aspect referitor la finanţarea căminului de la bugetul propriu, pentru că, fiind un centru de primire regional, la acea dată doar doi dintre cei 70 rezidenţi sunt din Solca, restul sunt din judeţ, dar cheltuielile sunt suportate doar de oraşul Solca.

„Căminul de la Solca trebuie să mai asigure, temporar, în special iarna, adăpost pentru oameni ai străzii aduşi aici de primăriile unor oraşe mari din judeţ” preciza Flutur.

El a mai arătat că faţă de proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea programului de interes naţional „Creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice”, aflat în dezbatere publică, primarul oraşului Solca apreciază că fondurile pe care le-ar putea obţine sunt insuficiente.

„Suma maximă care poate fi solicitată este 30% din standardul minim de cost la nivel naţional pentru căminele pentru persoane vârstnice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 978/2015, în funcţie de capacitatea căminului şi lista de aşteptare a acestuia. Sunt eligibile pentru decontare doar cheltuielile cu salariile personalului de specialitate angajat al căminului” menţiona Flutur, care cerea un sprijin financiar.

Demersurile lui Flutur au rămas fără rezultat, astfel încât preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a propus ca CJ Suceava să aloce, din fondul de rezervă, 150.000 de lei pentru funcţionarea căminului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: