Primăria Suceava toarnă asfalt într-o zonă rezidenţială care timp de 25 de ani a fost impozitată la Şcheia

> În 2012, autorităţile locale doreau să iniţieze lucrări de asfaltare şi introducere a canalizării, însă nu au putut din cauză că 30% din locuitori plăteau dările în comuna vecină > „Astăzi oamenii sunt cu plăţile la Primăria Suceava şi, ca atare, vom asfalta strada Traian Ţăranu, un lucru care trenează de mult timp, iar oamenii aşteptau o veste în acest sens” a declarat şeful municipalităţii

Primăria Suceava va turna asfalt în minicartierul rezidenţial de locuinţe private din aşa-zisa zonă „Autoservice”. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu, care a precizat că în şedinţă a Consiliului Local va fi aprobată o hotărâre prin care autorităţile sucevene vor accepta preluarea cu titlu de donaţie a instalaţiilor de alimentare cu apă. Aceste instalaţii au fost amenajate de la începutul anilor ’90 încoace, pe măsură ce în acea parte a oraşului se ridicau vile particulare şi sedii ale unor agenţi economici. Actul de donaţie a trecut prin procedura notarială, demersul survenind angajamentului Primăriei Suceava de a asfalta strada Traian Ţăranu, de o parte şi de alta a acesteia fiind ridicate vile ale sucevenilor cu dare de mână. De altfel, în cursul anului trecut, cu finanţare europeană şi cofinanţare de la bugetul local, pe respectiva arteră au fost amenajate reţelele de canalizare. Şeful municipalităţii recunoaşte că documentaţia nu era tocmai în regulă, neclarităţile lămurindu-se odată cu actul de donaţie, reţelele şi instalaţiile de alimentare cu apă urmând fi transmise cu titlu gratuit către societatea de utilităţi comunale ACET Suceava.

„Este vorba despre o zonă rezidenţială din cartierul Obcini, cu case şi vile, cu oameni cu potenţial economic şi, sigur, strada trebuie să fie asfaltată. Acolo au fost nişte probleme între noi şi comuna Şcheia, iar acestea s-au clarificat. Astăzi omenii sunt cu plăţile la Primăria Suceava şi, ca atare, vom asfalta strada Traian Ţăranu, un lucru care trenează de mult timp, iar oamenii aşteptau o veste în acest sens” a declarat Ion Lungu.

Reamintim că, în aprilie 2012, primarul Ion Lungu s-a întâlnit cu proprietarii de pe strada Traian Ţăranu, din zona rezidenţială de la graniţa cu comunele Moara şi Şcheia. La acea dată, edilul-şef sucevean spunea că administrativul intenţionează să iniţieze lucrări de asfaltare şi introducere a canalizării, însă n-o poate face atât timp cât 30% din respectivii locuitorii stau pe o stradă din municipiul Suceava, dar plătesc taxe şi impozite locale la casieriile primăriei din comuna Şcheia.

Ca o anomalie, pe terenuri ale municipalităţii sucevene, autorizaţiile de construire pentru diverse obiective au fost eliberate de autorităţile din Şcheia şi Moara

Cu 7 ani înainte, în martie 2005, la începutul celui dintâi mandat al primarului Ion Lungu, Consiliul Local hotăra ca o parte dintre persoanele care şi-au ridicat case pe terenuri proprietate privată în zona „Autoservice” – care cuprinde şi artera cu pricina – să beneficieze de utilităţi introduse din bani publici. Atunci, executivul municipal intenţiona să facă respectivul efort financiar doar pentru proprietarii care îşi onorau obligaţiile către bugetul local sucevean. Aceasta după ce s-a constatat că doar 12 dintre solicitanţi achită taxele şi impozitele la Primăria Suceava, alţi şase preferând administrativul din Şcheia. La acea dată, într-o primă etapă, se intenţiona executarea reţelei de apă pe o lungime de circa 600 de metri, lucrarea necesitând circa 700 de milioane de lei vechi. La rând veneau reţelele de canalizare, urmând ca acestea să fie executate ulterior, în funcţie de posibilităţile financiare. Aşa se face că, la jumătatea lui 2009, administraţia suceveană anunţa reluarea demersurilor privind delimitarea administrativ-teritorială dintre Suceava şi comunele Şcheia şi Moara. Viceprimarul Lucian Harşovschi spunea că între conducerile celor trei primării fusese semnat un protocol în acest sens, dar fără să aibă rezultatele scontate. Astfel au continuat anomaliile, pe terenuri care aparţin municipalităţii sucevene autorizaţiile de construire pentru diverse obiective fiind eliberate de autorităţile din comunele vecine. De asemenea, în zona „Autoservice”, din preajma bulevardului Sofia Vicoveanca, mulţi dintre proprietarii de imobile achitau dările la Şcheia, în timp ce utilităţile erau asigurate de municipiul Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: