În cadrul Finalei Competiţiei Naţionale de CanSat

Şapte minisateliţi vor fi lansaţi de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava

Şapte echipe de liceeni din România, dintre care două din judeţul nostru, concurează pentru un loc în finala europeană a Competiţiei de CanSat 2016.

Între 14 şi 17 aprilie, la Suceava, are loc finala Competiţiei Naţionale de CanSat 2016, în cadrul căreia cele şapte echipe finaliste îşi vor lansa minisateliţii de pe Aeroportul ”Ştefan cel Mare”.

Etapa naţională a acestui concurs este organizată la Suceava de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO România), fiind vorba despre un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în colaborare cu Agenţia Spaţială Română (ROSA).

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Spaţiale Române, competiţia s-a adresat elevilor de liceu din România cu vârste de peste 14 ani, reuniţi în echipe de până la şase membri îndrumaţi de un profesor coordonator.

Astfel, şapte echipe din România s-au calificat în etapa naţională, unde vor concura pentru un loc la finală europeană organizată de ESA în luna iunie, în Portugalia.

Cele şapte echipe rămase în competiţie pentru etapă finală naţională sunt: RobotsFever de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, coordonată de prof. Măgurean Marius-Daniel; CABSat de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, coordonată de prof. Tănase Sorin-Iulian; Tomis II de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa, coordonată de prof. Băraru Ion; Carmen Sylva 2; Operation Eagle Drive de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie Sud, coordonată de prof. Şerbu Florin Constantin; SAMDID de la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, coordonată de prof. State Gabriel; Miko-CanSat de la Szekely Miko Theoretical High School Sf. Gheorghe, coordonată de prof. Peto Maria; Caelum de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti, coordonată de prof. Gheorghe Dumitrică. Acestora li se va alătura o echipă din Bulgaria, care va participa în afara concursului, în calitate de observator.

„Provocarea pentru fiecare echipă a constat în înglobarea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. Satelitul va fi lansat la o altitudine de aproximativ un kilometru, va efectua unele măsurători şi va trebui să aterizeze în condiţii de siguranţă” se mai precizează în comunicatul Agenţiei Spaţiale Române.

Etapa naţională de la Suceava este organizată cu asistenţa partenerilor locali: Societatea Ştiinţifică Cygnus, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Consiliul Local al Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava şi Aeroportul „Ştefan cel Mare”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI