Curtea Domnească ar putea obţine finanţare europeană până la finele lui 2016

curtea domneasca (2)> „La nivel naţional, ţinta este susţinerea financiară a 43 de obiective de patrimoniu cultural, iar eu sper ca cel de la Curtea Domnească să fie printre primele acceptate la finanţare” a spus primarul Ion Lungu

Contractul de finanţare europeană nerambursabilă a proiectului de reabilitare a Curţii Domneşti din centrul municipiului Suceava ar putea fi semnat până la finele lui 2016, este de părere şeful administraţie locale, Ion Lungu. Între timp, deoarece limita maximă a finanţării din fonduri europene nu poate depăşi 5 milioane de euro, iar valoarea estimată a lucrărilor şi dotărilor este de 17 milioane de euro, autorităţile locale vor proceda la modificarea studiului de fezabilitate iniţial.

„Este clar că valoarea proiectului nu poate depăşi 5 milioane de euro, deci ne trebuie mai mulţi bani. Pentru a putea contracta  direct, sunt necesare, potrivit grilei de evaluare tehnico-financiară, minim 80 de puncte, însă din simularea noastră întrunim 90 de puncte. Dar, aşa cum am mai spus, avem depusă o solicitare de finanţare şi pe fonduri norvegiene” subliniază şeful executivului, adăugând că numai pentru dotări, potrivit calcului iniţial, necesarul se ridică a 5 milioane de euro, adică atât câte se urmăreşte a se atrage din fonduri europene.

Lungu susţine că important este ca lucrările să demareze, iar pe parcurs se vor găsi şi alte surse de finanţare, un rol important revenind şi contribuţiei din vistieria municipală.

„La nivel naţional, în program ţinta este susţinerea a 43 de obiective de patrimoniu cultural, iar eu sper ca acela de la Curtea Domnească să fie printre primele acceptate la finanţare”  a conchis edilul-şef.

Proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti va fi depus în cadrul Proiectului Operaţional Regional, Axa V, „Restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea monumentelor istorice”. Axa în cauză are un buget total de 273,8 milioane de euro, cu o cofinanţare de 2% din partea beneficiarilor, iar, conform apelului de candidatură, regula este „primul venit, primul servit”.

Reamintim că studiul de reabilitare a Curţii Domneşti a fost întocmit de firma spaniolă Arena Teatro, care recomandă construirea unui „centru de interpretare” cu suprafaţă desfăşurată de 5.737 mp, cu parter, un etaj intermediar, etajul propriu-zis şi mansardă.  

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: