Împărţirea cu oul sfinţit, o tradiţie străveche care i-a adunat şi în acest an pe polonezii din Bucovina la Soloneţu Nou

Uniunea Polonezilor din România a organizat, marţi, la Casa Polonă din Soloneţu Nou, tradiţionala întâlnire de după Paşte care a avut drept scop împărţirea cu oul sfinţit, prilej pentru familia polonezilor din Bucovina de a-­şi face urări reciproce de sănătate, bucurie şi succese.

Potrivit preşedintelui Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit a început cu o rugăciune de sfinţire a bucatelor, a oului în special, oficiată de preoţii decanatului de Bucovina, în frunte cu pr. Iosif Păuleţ, decan de Bucovina.

„Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit este o tradiţie pe care etnicii polonezi au adus-­o când au venit pe aceste meleaguri, doar că, în perioada comunistă, manifestarea nu s­-a putut organiza în mod public. În acele vremuri, fiecare polonez marca această sărbătoare cu sfinţenie în propria casă. După 1990, a putut fi reluată în cadru lărgit şi festiv. Dacă imediat după Sfânta Liturghie de Învierea Domnului polonezii iau masa în familie, gustând din bucatele sfinţite, de această dată membrii comunităţilor de polonezi din Suceava, Pleşa, Soloneţu Nou, Poiana Micului, Rădăuţi, Vicşani, Moara, Păltinoasa şi Gura Humorului s­-au reunit în «familia lărgită a polonezilor din Bucovina», pentru a gusta din alte bucate sfinţite, pentru a marca bucuria unei sărbători străvechi care merită transmisă generaţiilor următoare” a menţionat Ghervazen Longher.

El a mai arătat că împărţirea cu oul sfinţit este o veche tradiţie poloneză care datează în Polonia de secole.

„Conform tradiţiei, bucatele se sfinţesc în sâmbăta de dinaintea Paştelui, iar nimeni nu mănâncă nimic până la întoarcerea de la slujba de Înviere. Când s­-au reunit acasă, capul familiei sau persoana mai în vârstă dă startul servirii mesei, nu înainte ca fiecare să guste din oul sfinţit. În coşul pentru sfinţit găsim ouă frumos decorate simbolizând triumful vieţii asupra morţii. Ouăle, simbol al vieţii şi al reînnoirii naturii, sunt un semn al fertilităţii şi al unei noi vieţi” a mai adăugat preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: