Fost director de bancă trimis în judecată pentru înşelăciune şi fals

> Cu sprijinul unor angajate ale băncii, directorul lua bani din conturile unor clienţi şi îi transfera în cele ale altor clienţi, prieteni cu el, care nu-şi achitau ratele la împrumuturi

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat ancheta şi l-au trimis în judecată pe Nicolae Moraru, directorul agenţiei din Vatra Dornei a unei bănci comerciale, pentru înşelăciune, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi emitere a unei file cec fără a avea disponibil la tras.

Îl vor însoţi în faţa judecătorilor trei dintre fostele lui angajate, Mirela Maria Vatamanu şi Daniela Şipot, acuzate de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune, şi Luminiţa Elena Antohi, trimisă în instanţă pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Artificiile bancare ale directorului Nicolae Moraru au ajuns obiect de cercetare penală în luna iunie 2011, când lucrătorii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Suceava s-au sesizat din oficiu. Deţineau informaţia că acesta scosese bani din conturile unor clienţi, pe care apoi îi împrumuta altor clienţi ai băncii, care intrau în imposibilitate de plată. Aceştia din urmă erau oameni cu diferite afaceri, iar directorul, prieten cu ei, îi „salva” astfel, procedând la un fel de întrajutorare, transferând sumele de la „cel bogat” la „cel sărac”; doar că primul nu ştia asta.

„În vederea sprijinirii acelor clienţi, persoane juridice, care aveau dificultăţi în achitarea ratelor restante sau a debitelor către furnizori, inculpatul Moraru Nicolae a procedat la ridicarea, transferul sau depunerea de sume de bani din conturile mai multor persoane fizice sau juridice.

 În prima fază, inculpatul Moraru Nicolae a avut acordul verbal al persoanelor fizice sau juridice din conturile cărora se ridicau sumele de bani, dar ulterior a procedat la ridicarea sumelor de bani fără ştirea acestora.

Inculpatul Moraru Nicolae a procedat în acest mod pe de o parte pentru a salva afacerile unor persoane juridice (cunoscuţi de ai săi) şi, pe de altă parte, pentru ca aceştia să nu mai apară cu restanţe în evidenţele băncii” au comunicat procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Dar pentru că el, ca director de bancă, nu avea atribuţii directe pentru a mişca banii dintr-o parte în alta, Nicolae Moraru s-a ajutat pentru aceasta de două dintre angajatele sale, Mirela Maria Vatamanu şi Daniela Şipot, operatoare ghişeu universal.

Potrivit unui comunicat al PTSV, în perioada 2009-2011, spunându-le ca are relaţii bune cu toţi cei în numele cărora acţiona, directorul Moraru le-a cerut celor două operatoare să întocmească documente bancare necesare pentru transferul sumelor.

Cele două femei nu au fost niciodată de faţă cu clienţii care „plăteau”, pentru a vedea dacă ei ştiau sau nu despre învârtelile directorului, pentru că acesta discuta cu ei doar în biroul lui sau, dacă oamenii nu veneau în bancă, spunea angajatelor că avea acordul lor.

„Prin activitatea infracţională desfăşurată în cazul retragerilor neautorizate de numerar, inculpatul Moraru Nicolae a indus în eroare mai multe persoane şi a întocmit «în fals» şase documente bancare; inculpata Vatamanu Mirela Maria a indus în eroare mai multe părţi vătămate şi întocmit «în fals» mai multe documente bancare; inculpata Şipot Daniela, de asemenea l-a ajutat pe inculpatul Moraru Nicolae să inducă în eroare mai multe părţi vătămate şi a întocmit «în fals» documente bancare” au transmis procurorii PTSV.

 Prejudiciul adus băncii: 2.659.544 lei, aproape 125.000 de euro şi 220 dolari

Împrumuturile bancare ale rău-platnicilor ajutaţi de directorul Moraru se realizaseră cu garanţii imobiliare. După ce, cu sprijinul lui, prietenii le achitau, ipoteca băncii asupra imobilului garantat trebuia radiată.

Aceste radieri s-au făcut în parte cu semnătura lui Nicolae Moraru, dar şi cu cea a Luminiţei Antohi, al treilea funcţionar bancar pe care managerul agenţiei de la Vatra Dornei l-a băgat în belele penale.

Documentele ilegale întocmite în perioada 2009-2011 au creat băncii un prejudiciu de 2.659.544 lei, 124.290 euro şi 220 dolari.

Până la începerea cercetărilor au fost recuperaţi 2.339.820 lei şi 47.015 euro.

Pentru restul de 461.174 lei, 77.275 euro şi 220 dolari a fost instituit sechestru asigurator pe bunurile fostului director de bancă Nicolae Moraru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: