Toţi inculpaţii în dosarul de corupţie de la Rădăuţi sunt în libertate

> Curtea de Apel Cluj a ridicat săptămâna trecută măsura controlului judiciar pentru fostul primar Aurel Olărean, fostul judecător Bogdan Bărbuţă, fostul procuror Dumitru Dâmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc

 Curtea de Apel Cluj nu a mai prelungit măsura controlului judiciar pentru persoanele judecate în dosarul de corupţie de la Rădăuţi, în care inculpaţii principali sunt fostul procuror Dumitru Dâmbu, foştii judecători Bogdan Bărbuţă şi Daniela Mariana Prandea, fostul primar Aurel Olărean şi omul de afaceri Constantin Babiuc.

Nouă persoane, printre care şi cele menţionate mai sus, au fost trimise în judecată de procurorii DNA în luna octombrie 2014, pentru mai multe fapte de corupţie.

Procurorii anticorupţie au declanşat „revoluţia împotriva corupţiei” de la Rădăuţi după ce au dovedit că judecătorul Bărbuţă i-a oferit un mare ajutor afaceristului Constantin Babiuc, prin pronunţarea a 69 de hotărâri judecătoreşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii.

Altfel spus, era vorba de mai multe parcele de teren, ce nu puteau vândute şi cumpărate din cauză că proprietarii, mai mulţi pe o bucată, nu realizaseră încă succesiunea.

Cu ajutorul hotărârilor judecătoreşti, emise pe durata mai multor luni, în anul 2005, Babiuc a obţinut dreptul de proprietate asupra a peste 41 ha de teren în zona Rădăuţi, suprafaţă pe care apoi a revândut-o unui investitor, obţinând frumosul profit de 4.000.000 de lei.

Potrivit procurorilor, tot în beneficiul lui Babiuc, care a folosit în chestiune o persoană interpusă, judecătorul Bărbuţă a pus din nou umărul în 2006, când, în baza unui act de proprietate fals, a admis o acţiune civilă, prin care acea persoană devenea proprietară pe un imobil aflat în litigiu şi, astfel, a putut înscrie acest drept de proprietate în Cartea funciară.

Ulterior, în 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit definitiv cine era proprietarul de drept, dar acesta nu a putut să-şi ia în stăpânire imobilul cu pricina.

Toţi pentru unul şi unul pentru toţi

Ani de zile după aceea, oferind tot felul de produse şi servicii, de la ciocolată, ouă şi găini, până la sejururi la Mamaia şi împrumuturi groase de bani, Constantin Babiuc a intervenit pe lângă toţi amicii lui cu putere pentru a bloca punerea în executare a deciziei instanţei supreme dată în 2008 asupra dreptului de proprietate al imobilului din Rădăuţi.

Din nou, judecătorul Bărbuţă, dar şi fostul procuror-şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dâmbu, apoi primarul Aurel Olărean, apoi alte persoane, fiecare cu influenţa şi puterea profesiei, unii intimidând, alţii încercând să acopere ilegalităţile comise de-a lungul timpului, au pus piedici punerii în executare a deciziei ÎCCJ.

Primele reţineri în dosarul DNA s-au produs în iunie 2014, pentru ca în luna octombrie a acelaşi an să fie dispuse şi trimiterile în judecată.

Principalii inculpaţi în dosarul de corupţie de la Rădăuţi au ajuns în faţa judecătorilor, mai întâi din arest preventiv, apoi din arest la domiciliu, măsura fiind apoi schimbată cu controlul judiciar şi, de săptămâna trecută, cu libertatea absolută.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: