Medicii din SJU Suceava şi medicii de familie suceveni se află în grevă japoneză

Medicii de familie din judeţul Suceava, dar şi cei din Spitalul Judeţean Suceava se află de ieri şi până la sfârşitul acestei săptămâni în grevă japoneză, raliindu-se astfel protestului declanşat la nivel naţional de Federaţia Sindicală Hipocrat din România şi de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România.

Liderul Filialei Suceava a Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, medicul urgentist Anca Brădăţan, a declarat, ieri, că membrii acestui sindicat se află în grevă japoneză până pe 27 martie a.c., raliindu-se la o parte dintre revendicările sindicatelor din sistemul sanitar şi subliniind că activitatea în spital se desfăşoară normal.

Brădăţan a spus că membrii de sindicat suceveni solicită, printre altele, aplicarea prevederilor legislative privind salarizarea unitară şi în sistemul sanitar, includerea orelor de gardă şi a orelor suplimentare în vechimea în muncă, respectarea normelor de muncă şi a timpului de lucru, precum şi a timpului de repaus.

Ea a mai spus că protestul medicilor suceveni din SJU Suceava nu vizează condiţiile de muncă din spital, mai ales că unitatea spitalicească suceveană s­a aflat într-un amplu proces de modernizare şi de dotare cu aparatură medicală, dar nici plata salariilor, ce sunt aliniate în concordanţă cu prevederile legale sau plata sporurilor, care sunt acordate la nivel maximal.

Managerul SJU Suceava, economist Vasile Râmbu, a declarat, luni, că nu a primit nicio notificare din partea Filialei Suceava a Camerei Federative a Medicilor din România privind participarea medicilor suceveni la greva japoneză.

Râmbu a spus că medicii din SJU Suceava „nu se pot plânge că nu au condiţii corespunzătoare de muncă” şi că salariile sunt aliniate conform legislaţiei în vigoare, sporurile sunt acordate la nivel maximal, iar schema de personal este asiguratorie, în proporţie de peste 90%.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava, medicul Irina Franciuc, a declarat, ieri, că şi medicii de familie suceveni sunt în grevă japoneză pe parcursul acestei săptămâni şi se raliază protestului de la nivel naţional, susţinând solicitările celor două federaţii sindicale din sistemul sanitar, fără a fi afectată însă activitatea cabinetelor medicilor de familie.

Ea a explicat că medicii de familie sunt nemulţumiţi că finanţarea de la bugetul de stat pentru medicina de familie este mai mică în anul 2016 decât în anii precedenţi, iar prin intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod fiscal, respectiv prin introducerea unor noi taxe, cheltuielile legate de funcţionarea cabinetelor medicilor de familie au crescut.

Preşedintele AMF Suceava a spus că medicii de familie suceveni doresc, în primul rând, respectarea demnităţii profesionale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: