Ziua paşaportului românesc

Aproape 90.000 de suceveni au făcut cereri pentru paşapoarte simple electronice, în ultimii 6 ani

> La acestea se adaugă 87.913 de cereri pentru paşapoarte simple temporare

Astăzi, în judeţul Suceava este marcată Ziua paşaportului românesc, aceasta fiind instituită pe 19 martie 2006, prin ordin al Ministrului Administraţiei şi Internelor.

Prefectul Constantin Harasim a informat că, în judeţul nostru, încă de pe data de 23 noiembrie 2009 a fost introdus sistemul de emitere a noilor tipuri de paşapoarte. Aceasta după ce, conform Regulamentului nr. 2252/2004 al Consiliului Europei, de pe 31 decembrie 2008, România, ca stat membru la UE, a început să emită paşapoarte electronice. Din februarie 2010, documente pentru obţinerea de paşapoarte simple electronice temporare sunt depuse şi la misiunile diplomatice ale României în străinătate. Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minori cu vârsta sub 12 ani, de 3 ani. Termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice, taxele fiind de 283 lei pentru paşapoartele cu valabilitatea de 5 ani, respectiv de 258 lei pentru cele cu valabilitatea de 3 ani. Pe de altă parte, persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate pot depune, concomitent sau separat, cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar. Valabilitatea acestui document este de 12 luni, termenul de eliberare fiind între 2 ore şi 3 zile lucrătoare, iar taxele însumează 218 lei.

Conform prefectului Constantin Harasim, de la finele lui 2009, la ghişeele Serviciului „Paşpoarte” Suceava, cât şi la punctul de lucru mobil din municipiul Rădăuţi, s-au primit şi soluţionat 97.921 cereri pentru paşapoarte simple electronice şi 87.913 cereri pentru paşapoarte simple temporare. De asemenea, s-au verificat si aprobat 25.942 cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice depuse la misiunile diplomatice ale României din străinătate.

Documentul de călătorie românesc denumit „paşaport” este menţionat pentru prima dată în Regulamentul organic din principatele române, Ţara Românească şi Moldova, în anul 1830, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic. Începând de la 1 ianuarie 2007, cartea de identitate valabilă constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: