Deputatul Alexandru Băişanu:

„Dle primar Ion Lungu, te provoc bărbăteşte şi elegant să susţii un referendum pentru a vedea dacă ai sau nu dreptate”

baisanuDeputatul Alexandru Băişanu îl „provoacă” pe primarul Ion Lungu să fie de acord ca, împreună cu consilierii locali, să organizeze referendum pe problema furnizării energiei termice la Suceava şi îl roagă „să înţeleagă că oamenii au dreptul să aleagă”. Declaraţia deputatului vine după cea de miercuri a primarului în exerciţiu, potrivit căreia referendumul propus de Băişanu este „ilegal” şi „inoportun”.

Reamintim că deputatul şi echipa sa au demarat o strângere de semnături pe baza cărora să solicite Consiliului Local organizarea unui referendum prin care populaţia să decidă dacă doreşte să renunţe la sistemul de încălzire centralizat în favoarea centralelor de apartament pe care să le subvenţioneze Primăria. Alexandru Băişanu a spus că un referendum la nivelul municipiului este „prerogativa primarului sau a o treime din consilieri”, iar semnăturile care sunt strânse pentru organizarea lui „trebuie să dea un semnal” acestora că „populaţia municipiului îşi doreşte un referendum”.

„L-am observat pe primarul Ion Lungu că s-a poziţionat radical împotriva unui referendum. Îl întreb, ca de la bărbat la bărbat, de ce îi este frică de un astfel de referendum? Problema căldurii şi a apei calde este o problemă a fiecărei familii din Suceava, e un referendum care are drept temă o problemă care interesează pe fiecare cetăţean în parte”.

Băişanu a precizat că, prin acest referendum, populaţia e chemată să îşi spună opinia, iar în cazul în care ideea trece, viitorul primar şi viitorii consilieri locali sunt obligaţi să găsească soluţii, împreună cu specialişti în problemă. „Primarul Ion Lungu a minţit de foarte multe ori în conferinţa sa de presă. A minţit spunând că referendumul e ilegal şi inoportun. Nu, dle Lungu, e legal, oportun şi de bun-simţ ca orice cetăţean din Suceava să propună lucruri şi soluţii pentru oamenii din municipiul Suceava. Orice cetăţean, oricare dintre noi poate avea idei şi soluţii. Eu nu fac referendum, semnăturile se strâng pentru a va convinge, pe dvs. şi cei 23 de consilieri locali, că e nevoie de o discuţie largă. Cred cu convingere că sucevenii trebuie să decidă direct în favoarea sau în defavoarea unei opinii”.

„Consider că nu mai putem fi furaţi”

Alexandru Băişanu a precizat că decizia Primăriei de a se merge cu noua centrală termică privată şi cetăţenii să fie racordaţi astfel la sistemul centralizat de încălzire a fost luată, în 2011, „de o majoritate PDL”, iar el „nu a influenţat în niciun fel această decizie la vremea aceea”, nefiind „nici deputat, nici prefect, nici subprefect”.

Deputatul consideră că, în acest moment, Suceava este un oraş „împărţit în două” de primarul Ion Lungu, întrucât „banii pe subvenţii se duc numai la centrala privată”. El spune că, în prezent, cele 21.000 de familii care au centrale proprii de apartament nu primesc subvenţie, cu toate că produc gigacalorii, ceea ce înseamnă că cetăţenii respectivi „sunt furaţi de două ori”: fiindcă din taxele şi impozitele lor plătesc subvenţie pentru cei care nu au centrală şi pentru că nu primesc subvenţie deşi produc energie termică, aşa cum produce şi centrala mare.

„A venit timpul ca toţi cetăţenii din Suceava să primească o formă de subvenţie sau o formă de manifestare morală faţă de toţi cetăţenii municipiului Suceava, indiferent de zona în care locuiesc. Consider că nu mai putem fi furaţi. Îmi doresc ca impozitul meu să se ducă acolo unde e nevoie de el, nu unde vrea primarul Ion Lungu”.

Concluzionând, deputatul Alexandru Băişanu îl roagă pe primarul Ion Lungu „să aibă înţelepciunea de a se întoarce la cetăţeni” şi de a aproba organizarea unui referendum, considerând că e cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemei energiei termice la Suceava. „Dle primar Ion Lungu, te provoc bărbăteşte şi elegant să susţii un referendum pentru a vedea dacă ai sau nu dreptate” a conchis deputatul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: