Performanţă deosebită pentru echipa suceveanului Ovidiu Jelea

Suceveanul Ovidiu Jelea le este cunoscut cititorilor „Crai nou” de când am relatat despre expediţiile făcute iarna pe vârfurile Mont Blanc (4810 m) şi Elbrus (5862 m), aventurile spectaculoase cu un BMW fabricat în 1990, când şi-a lansat proiectul video „Vagabond”, un documentar despre oameni care şi-au urmat visurile, premiat de Nikon, când a devenit instructor certificat BMW la celebra BMW Instructor Academy din Maisach Germania, ori cu nenumăratele ocazii când echipa antrenată de el câştiga medalie după medalie în competiţiile de karate.

La începutul acestui an, Ovidiu a publicat pe pagina lui de Facebook fotografii superbe din Tarvisio, Italia, şi scurte texte şi fotografii cu cei mai buni sportivi ai lui, în care multiplul campion mondial şi european WKF Luca Valdesi le lega centura neagră în locul celei maro.

Am luat legătura cu el şi am aflat că la începutul acestui an, în urma examinării celebrului Luca Valdesi şi a tatălui şi antrenorul lui, Andrea Valdesi, şase dintre sportivii noştri au obţinut centura neagră. Cei şase sportivi erau deja multipli campioni naţionali în toate cele trei probe din karate (kata, kumite şi kata echipe) în sistem WKF, ceea ce este o performanţă deosebită, având în vedere că majoritatea sportivilor participă doar la o probă şi că sistemul WKF este unul foarte dificil, fiind singurul recunoscut de Comitetul Olimpic. Această versiune de karate va fi prezentă, probabil, şi la Jocurile Olimpice din 2020. În anul care a trecut, echipa lui Ovidiu Jelea a câştigat 20 de medalii de aur la campionatele naţionale.

Cei şase sportivi care au obţinut centura neagră sunt Petru Comănescu, Daniel Santioneanu, Konrad Gyorfi, Andreea Gună, Alexandra Ioniţă şi Katinka Gyorfi.

În postările lui Ovidiu Jelea pe reţeaua de socializare, cam fiecare propoziţie se încheia astfel: „Ne aflăm acum, împreună, în faţa unui nou început” şi cu promisiunea că întreaga poveste a acestor sportivi va fi la un moment dat cunoscută tuturor.

L-am întrebat despre ce este vorba şi ce înseamnă pentru el performanţa sportivilor săi, iar răspunsul lui Ovidiu Jelea a fost: „Imediat după examen, Maestrul Andrea Valdesi le-a spus sportivilor că gradul de 1 DAN – centură neagră este un moment foarte important al carierei lor, dar că nu este un punct final, ci doar începutul. Toate eforturile făcute de ei până acum, toate sacrificiile, toţi anii de studiu, au fost necesari doar pentru a se alinia la acest nou început, de unde începe karate-ul adevărat.

Despre acest început este vorba, dar şi despre faptul că, odată cu această realizare, am încheiat o etapă din cariera mea ca antrenor. Dacă lucrurile vor decurge aşa cum ne dorim, dacă visul nostru în legătură cu ceea ce urmează se va transforma în realitate, vom parcurge în anii care urmează o cale complet nouă din toate punctele de vedere, o cale plină de neprevăzut.

În legătură cu faptul că nivelul lor tehnic a fost confirmat de Luca Valdesi, multiplu campion mondial şi european atât în proba de kata individual, cât şi în cea pe echipe, în cel mai dificil sistem de karate din lume, sistemul olimpic, ceea ce simt este că mi-am făcut datoria faţă de ei până acum şi că i-am îndrumat pe un drum care le poate deschide multe oportunităţi în viitor. Trebuie menţionat şi că Luca Valdesi a fost ales de curând în comisia care va stabili regulamentul probei de kata pentru Jocurile Olimpice. Aceşti copii au primit confirmarea valorii lor tehnice de la unul dintre cei mai buni tehnicieni din lume, în sistemul olimpic de karate. Practic, din acest punct de vedere, o provocare mai mare pentru ei nu exista.

Idolul lor le-a oferit gradul de 1 DAN şi le-a legat centura neagră, aşezându-i la startul spre o etapă nouă, etapa adevăratului karate.

Cel mai probabil în anul 2020, karate WKF, reprezentat în România de Federaţia Română de Karate, va fi prezent la Jocurile Olimpice. Acest lucru nu va face însă lucrurile mai uşoare pentru sportivi. Dimpotrivă. Nivelul tehnic este foarte ridicat, presiunea asupra sportivilor va creşte şi sunt multe lucruri care ar trebui rezolvate în România înainte de a spera la vreun rezultat, începând cu sistemul politic, lucruri care necesită mult timp şi energie, iar în sportul de performanţă timpul este vital. România pare însă a fi blocată în «tranziţie» de 25 de ani, mai degrabă orbecăind, decât făcând paşii spre schimbare.

Karate nu a reprezentat niciodată pentru mine totul în viaţă, a fost doar o mică parte, e adevărat că una foarte importantă, din viaţa mea. Karate va rămâne o parte din viaţa mea doar atât timp cât nu voi fi nevoit să fac compromisuri şi menţionez asta pentru că sacrificarea timpului şi libertăţii sunt concesii la modă în România, pe care eu nu sunt însă dispus să le fac. Prin urmare, va fi ori un drum fără compromisuri, ori nu va fi niciun drum. Drumul pe care vreau să pornim este nou, nebătut până acum, asta înseamnă riscuri. Eu nu am avut niciodată probleme cu riscul însă, din punct de vedere al leadershipului, se apropie momentul adevărului în ceea ce priveşte echipa noastră, care a funcţionat impecabil până acum.

Singurul lucru cert în acest moment este că viitorul le aparţine celor vizionari.

Le mulţumesc Maeştrilor Andrea Valdesi şi Luca Valdesi pentru şansa oferită sportivilor, domnului Radu Anghel Vasilescu, directorul Palatului Naţional al Copiilor pentru colaborarea de 10 ani, care a fost foarte importantă pentru formarea acestei echipe de campioni, şi părinţilor acestor copii pentru încrederea dovedită până acum”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI