Prefectura a atacat în contencios administrativ hotărâri de creştere cu 12% a salariilor pentru primari şi viceprimari

> În ultimul trimestru al anului trecut, din cele 7.486 acte administrative asupra cărora s-a exercitat controlul de legalitate, 159 hotărâri ale consiliilor locale, precum şi 283 acte administrative emise de primari au fost apreciate ca fiind nelegale > Pe rolul instanţei de contencios administrativ sunt în curs de soluţionare 11 acţiuni care au ca obiect anularea a şapte hotărâri adoptate de consiliile locale şi a patru dispoziţii ale primarilor

În trimestrul al patrulea al anului 2015, compartimentul specializat al Instituţiei Prefectului judeţului Suceava a exercitat controlul de legalitate asupra a 7.486 de acte administrative emise sau adoptate în cele 114 unităţi administrativ-teritoriale, face cunoscut prefectul Constantin Harasim. Potrivit lui, din total 935 sunt hotărâri adoptate de către consiliile locale, iar 6.551 sunt dispoziţii emise de primari. Harasim informează că din cele 7.486 acte administrative asupra cărora s-a exercitat controlul, 159 hotărâri ale consiliilor locale, precum şi 283 acte administrative emise de primari au fost apreciate ca fiind nelegale.

Având în vedere că practica administrativă a demonstrat că, prin utilizarea atenţionării autorităţii publice emitente, litigiul poate fi evitat, autoritatea publică fiind mai interesată să-şi revoce actul decât să-i fie anulat de către instanţă, prefectul judeţului Suceava – înaintea introducerii acţiunii în contencios administrativ – a solicitat, cu motivarea necesară, reanalizarea actului administrativ apreciat ca fiind nelegal, pentru intrarea în legalitate. Prin cererea de reanalizare, consiliului local, precum şi primarului li se oferă posibilitatea de a reveni asupra actului ilegal, dovedind bună-credinţă. Dat fiind faptul că unele autorităţile publice locale nu au dat curs la toate solicitările prefectului, s-a formulat acţiune în contencios administrativ” explică prefectul Constantin Harasim.

Astfel, pe rolul instanţei de contencios administrativ sunt în curs de soluţionare 11 acţiuni care au ca obiect anularea a şapte hotărâri adoptate de consiliile locale, dar şi patru dispoziţii ale primarilor. Obiectul actelor administrative a căror anulare s-a solicitat prin instanţă priveşte aprobarea inventarului domeniului privat; administrarea păşunilor; încetarea mandatului unui consilier local; acordarea creşterii salariale de 12% pentru primar şi viceprimar; aprobarea schimburilor de teren din domeniul privat şi acordarea sporului pentru condiţii vătămătoare.

„În trimestru IV al anului 2015 s-a constatat o responsabilizare a activităţii desfăşurate de autorităţile publice din judeţ şi o îmbunătăţire a activităţii de elaborare şi adoptare a actului administrativ” a reliefat Constantin Harasim.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: