La mulţi ani, 2016 !

La cumpănă de sărbători

Caricatura de Viorel Corodescu - COV

Caricatura de Viorel Corodescu – COV

Ne aflăm – să ne fie de bine! – într-un răstimp sărbătoresc al bucuriilor, iluminărilor, urărilor, împăcărilor cu noi şi cu soarta, ba chiar al legănărilor de vise. Încercăm, după datină, să ne primenim sufletele, iar ele se umplu (mă rog, cât se poate) de curat şi de cald. Dacă noi le mai facem loc şi ele mai ştiu cum, ne vin alături şi tradiţiile – fie străvechi, fie prospătură –, ca să împodobească şi mai şi aceste zile de farmec.

De când e lumea şi pământul, tradiţiile contribuie – dacă nu cumva îl definesc – la specificul unei naţii, dându-i mireasma şi culoarea; în cazurile din coasta Şcheii şi de lângă Dolhasca e invers, culoarea face tradiţia şi de mireasmă să nu mai vorbim. Cei mai păstrători de obiceiuri dintre noi ne arată clar că virtuţile pe care le cultivă derivă din permanenţă (nicio deschidere de gură – că e urătură, că e îmbucătură – fără stacana de trăscău prealabilă) şi că vitalitatea lor stă în consecvenţă (ca, de pildă, altoirea nevestei cel puţin săptămânal). Cei mai răsăriţi de dincolo de noi le scot în evidenţă dimensiunile în continuă sporire (băgarea mâinii până la cot s-a răsuflat, au înlocuit-o sarsanalele), cei mai prevăzători le grăbesc (inaugurează şoselele pe neterminatelea, nu cumva să se surpe concomitent cu tăierea panglicuţei), care nu ştie prea clar ce-ar avea de făcut ca să iasă în faţă se bagă în politică, iscălitorii de contracte au inaugurat conceptul de puşcărie liber consimţită, cei perseverenţi în a fi de acord cu aceeaşi părere contrară răcnesc „Jos guvernul!”, indiferent care, iar înţelepţii au – pentru toate câte ni se sparg în cap – o explicaţie absolut profundă: „Aşa am apucat!” Carevasăzică, tradiţionalul face naturalul, chiar dacă naturalul nu mai e tradiţional: pricepeţi, dacă vă ţin curelele!

Nu cumva, luaţi de val, să ne treacă prin minte că n-ar trebui să ne înnoim. Şoriciul de Ignat (asomat europeneşte) pretinde aceeaşi ţuiculiţă fiartă, chiar dacă pârlirea s-a executat cu flacără acetilenică în loc de paie. Colindatul nu numai că nu va avea sfârşit, dar se va moderniza şi amplifica şi complica (vezi graniţele dotate cu garduri), păstrându-şi – ba chiar cântându-ni-l încă mai apăsat – refrenul cunoscut („Ne daţi, ne daţi, ne daţi?” ori luăm noi.) Steaua sus răsare şi dacă n-o mai urmează trei păstori care se întâlniră, ci un singur fost cioban, care o finanţează din ce-a păscut el de pe imaşurile altora. E drept că din cei trei crai de la răsărit, care au ajuns până la Ierusalim, a rămas unul singur, care nu ştie nimeni până unde va mai ajunge, dar el face cât toţi Irozii. Sorcove vesele vedem toată ziua şi mai ales noaptea pe la televiziuni, pluguşorul acela cu zurgălăi – folosit mai an de bădica Traian – stă cam într-o rână, în timp ce plăvanii aferenţi aşteaptă să fie dat pe brazdă de unele instituţii specializate în arat cu mandat: totul se transformă dacă nu se pierde şi nimic nu se pierde greu dacă ştii cum se câştigă uşor.

Una peste alta, la primăvară să plouă, la vară să fie cald, la toamnă să iasă opinticii şi noi să fim sănătoşi! Că belelele – în zdravăna noastră tradiţie – curg! (Amănunte, în titlurile ediţiei.)

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: