Centralele termice vândute pe piaţă trebuie să respecte noi standarde de eficienţă

Începând de astăzi, comercianţii trebuie să pună la vânzare doar centrale termice care respectă noile standarde de eficienţă stabilite la nivel european prin Regulamentul (UE) nr. 813/2013, scrie avocatnet.ro. Mai exact, este vorba atât de centralele termice folosite doar pentru încălzirea locuinţelor, cât şi de cele folosite pentru încălzirea locuinţelor şi a apei potabile menajere.

Sursa citată arată că, în acelaşi timp, aceste instalaţii de încălzire vor trebui să aibă aplicate pe ele etichete privind eficienţa energetică. Adică la fel cum se procedează, de exemplu, în cazul frigiderelor sau al maşinilor de spălat.

„Actul normativ european stabileşte doar cerinţele de eficienţă şi etichetare pe care instalaţiile de încălzire vândute de comercianţii din UE trebuie să le respecte. Acesta nu conţine nicio prevedere care să impună consumatorilor să-şi schimbe centralele termice din data de 26 septembrie. Practic, consumatorii pot păstra centralele termice pe care le deţin în momentul de faţă, însă când vor trebui să le înlocuiască nu o vor putea face decât cu centrale care respectă noile standarde de eficienţă energetică”, precizează sursa citată.

Utilizatorii de centrale termice sunt obligaţi, potrivit Legii nr. 64/2008, să obţină autorizaţie de funcţionare pentru instalaţiile de încălzire şi să se asigure ca acestea sunt verificate periodic din punct de vedere tehnic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: