Egipt

Mormântul faraonului Tutankamon va fi închis pentru restaurare

Mormântul faraonului Tutakamon, descoperit în 1922, în Valea Regilor, din apropierea oraşului Luxor, va fi închis pentru public începând din data de 1 octombrie pentru realizarea unor acţiuni de restaurare, a anunţat duminică Ministerul egiptean al Antichităţilor într-un comunicat de presă, informează EFE. Autorităţile au luat această decizie în scopul „protejării şi conservării” acestui monument arheologic, „unul dintre cele mai importante din Egipt”, a explicat ministrul antichităţilor, Mamdouh al-Damati. Mumia lui Tutankamon va fi transferată într-o sală secundară a mormântului, a menţionat directorul Departamentului de Egiptologie din minister, Mohamed Afifi, fără a preciza durata procesului de restaurare.

Acest anunţ vine după ce, în luna ianuarie, presa internaţională a prezentat modul total lipsit de profesionalism în care fusese reparată masca funerară a lui Tutankamon, expusă într-un muzeu din Cairo, aminteşte AFP.

Luna trecută, specialistul britanic Nicolas Reeves a declarat că, pe baza analizării unor fotografii, presupune că în mormântul faraonului mort la numai 19 ani s-ar afla o uşă secretă, care ar duce către camera mortuară a reginei Nefertiti. Ministerul Antichităţilor din Cairo l-a invitat pe Reeves să efectueze o vizită la faţa locului, pentru a-şi verifica teoria, relatează EFE.

Tutankamon a avut o domnie scurtă, aproximativ între anii 1333 şi 1324 î. Hr., iar numele lui a dobândit o rezonanţă deosebită după descoperirea mormântului său şi a tezaurului pe care îl conţinea, inclusiv o mască mortuară din aur masiv, care cântăreşte 11 kilograme şi este încrustată cu pietre semipreţioase.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: